- Viktig med debatt om statsformen

Kronprins Haakon er ikke redd for debatten om monarkiet. Han synes det er helt greit med forslag om å avskaffe kongehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig og riktig med en prinsipiell debatt rundt vår konstitusjon og statsform, sier kronprins Haakon til NTB. Forslaget om å avskaffe monarkiet fra år 2014 plager ham ikke.

- Jeg er glad for utspillet og synes det virker ryddig, sier han.

Verner privatlivet

For rundt en måned siden kunne Mette-Marit ta sin nye leilighet i Ullevålsveien i bruk. Men de ønsker ikke å vise den fram til offentligheten.

- Den er vårt private rom, og det ønsker vi den skal være fortsatt, sier Mette-Marit. Oppussingen av leiligheten har tatt lengre tid enn planlagt, ikke minst fordi kjøkken og bad trengte oppgradering. Flyttingen har foregått i etapper innimellom andre gjøremål.

- Men vi er svært fornøyd med resultatet og tror vi kommer til å trives kjempegodt, sier den vordende bruden. På spørsmål om hvem som har vært sjefen underveis i innredningsprosessen, svarer de i kor:

-Begge to, men det har vært mange kompromisser! - Tror forresten nok jeg har vært litt mer sjef enn Haakon, legger Mette-Marit til, og blir ikke møtt med protester fra samboeren.

I en sofa fra IKEA

Interiøret i den nye leiligheten er blitt en fin blanding av gammelt og nytt. Møbler har de kjøpt både på IKEA og i bruktbutikker. Noe har de fått med seg hjemmefra. Maten lager de som oftest selv, men vasking får de hjelp til. Den lille familien har også en fast barnevakt for Marius når de selv ikke er hjemme.

Samboerparet finansierer sin husholdning med private midler, og det mener de er en privatsak. For kronprinsens apanasje på 150.000 kroner strekker ikke langt. Som deltaker på UDs aspirantkurs får han ingen lønn og hans studerende samboer har heller ingen inntekt.

På spørsmål om en økning av apanasjen har vært diskutert i forbindelse med bryllupet, svarer kronprinsen diplomatisk:

- Jeg har stor tillit til at det spørsmålet blir tatt hånd om på en ordentlig måte.

Haakon går seg vill på Slottet

Forberedelsene til et nytt liv i offentlighetens søkelys er omfattende for den 27 år gamle kristiansandsjenta.

- Det har vært hektisk og spennende hittil. Jeg føler meg veldig heldig og har fått lære utrolig mye. Jeg har brukt mye tid til å sette meg inn i forholdene på Slottet, og i tillegg har det vært veldig mye å gjøre i forbindelse med bryllupsplanene, sier Mette-Marit. Hun har fått kontor ved siden av kronprinsen på Slottet.

Hun har lært om monarkiet - om institusjonen, organisasjonen og om selve Slottet. Ifølge kronprinsen vet hans forlovede nå mer om den 150 år gamle bygningen enn han selv vet.

- Jeg går fortsatt litt surr i navnene på de forskjellige rommene og hvor jeg skal gå for å komme fra det ene stedet til det andre, sier kronprinsen leende.

Mette-Marit har også brukt tiden på å bli kjent med dem som jobber på Slottet. Mest har hun hatt å gjøre med kabinettssekretariatet og den øvrige ledergruppen som også fungerer som hennes rådgivere.

Var negativ til pressen

Mediekjøret rundt landets vordende kronprinspar har avtatt etter forlovelsen 1. desember. Det setter de stor pris på. Nå konsentrerer de seg om studier og planlegging av bryllupet 25. august.

Retten til et privatliv er noe av det de legger sterk vekt på under intervjuet med NTB, men ellers er de godt forberedt på et liv sammen i offentlighetens lys. Et ønske om intervju i parets nye hjem i Ullevålsveien er vennlig, men bestemt avslått. Privatlivet skal skjermes.

Siden i høst har kronprinsens samboer fulgt et kurs i journalistikk, blant annet for å sette seg inn i pressens arbeidsmetoder.

- Jeg hadde et negativt inntrykk av pressen tidligere. Det er nå snudd. Det har vært spennende og morsomt å se fra innsiden hvordan journalister og fotografer jobber, sier journalistikkstudenten, som likevel mener at enkelte pressefolk ser ut til å ha glemt det de har lært om folkeskikk.

Kronprins Haakon og hans samboer ber om forståelse for at de må ha et privatliv, men innrømmer at skillet mellom den private og offentlige rollen kan være vanskelig, spesielt hvor grensen skal trekkes.

- Ta for eksempel begivenheter som bryllup, fødsel og dåp. Dette er i høyeste grad private begivenheter for alle andre, men i stor grad offentlige for oss. Det kan vi leve med, men derfor er det viktig for oss at vi kan være oss selv i visse sammenhenger, for eksempel i vår egen leilighet. Det er viktig at pressen respekterer privatlivet vårt, sier kronprins Haakon.

Mette Marit forteller at venner og familiemedlemmer har blitt utsatt for utilbørlig press, er blitt tilbudt penger eller andre godtgjørelser for tips, intervjuer, informasjon eller private bilder til pressen. Dette oppleves som svært ubehagelig.

Studiene forsømt

Alle forberedelsene har ført til at studiene har vært forsømt de siste månedene.

- Jeg håper å ta eksamen i livssyn og etikk før sommeren, men er ikke sikker på om jeg rekker det. Marius skal jo også ha sin del av min tid, sier Mette-Marit.

Kronprins Haakon har dagene fulle med aspirantkurset i UD som han har deltatt i siden i høst.

Godtatt i kongefamilien

Mette-Marit forteller at hun er blitt godt mottatt av kronprinsens kongelige familie i utlandet. Til helgen møter hun flere av dem på et ball i Luxembourg.

Det forlovede paret vil foreløpig ikke røpe flere detaljer fra bryllupsplanene enn det som allerede er kjent, heller ikke hvem som skal følge bruden opp kirkegulvet og om prinsesse Märtha Louise skal være kronprinsens forlover.

- Dette har vært litt unødvendige spekulasjoner. Alt er ikke avgjort ennå, det gjenstår mange detaljer, og vi vil informere om hva som skal skje når tiden er inne. Men det er helt klart at dette skal være vårt bryllup og preget av våre ønsker, men samtidig skal vi sørge for at det blir tatt hensyn til tradisjonene rundt et kongelig bryllup.

Bryllupsgaver har vært et tema den siste tiden. På ønskelisten står midler til ett eller flere veldedige formål, organisert gjennom et fond. Andre gaveønsker vil brudeparet komme tilbake til etter påske.

Ungdomsfesten som innleder bryllupsfeiringen, betegner de som helt privat.

- Her har vi en mulighet til å være sammen med venner og familie, særlig dem som vi ikke ser så ofte i det daglige. Det gleder vi oss veldig til, sier kronprinsen.

Etter bryllupet vurderer de to å reise landet rundt som en slags bryllupsreise. (NTB/Dagbladet.no)

FORELSKET:Vårt vordende kronprinspar legger ikke skjul på forelskelsen. Men privatlivet verner de om.