Haag 201403234. Erna Solberg på Nuclear Security Summit 2014 i Haag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Haag 201403234. Erna Solberg på Nuclear Security Summit 2014 i Haag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Viktig med rask avklaring

Erna Solberg mener Ukraina-situasjonen gjør at det haster for NATO å bestemme seg for ny generalsekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAAG (Dagbladet): - Det er fint om NATO avklarer hvem de vil ha som etterfølger etter Anders Fogh Rasmussen så fort som mulig. Vi er i en spent sikkerhetspolitisk situasjon på Krim, sier statsminister Erna Solberg i Haag i dag.

Hun deltar på toppmøtet Nuclear Security Summit om atomsikkerhet. I randsonen av konferansen diskuteres Russlands annektering av Krim og lederspørsmålet i NATO.

- Trenger klar ledelse - Det er viktig med klar ledelse, slik at det ikke blir tomrom i beslutningsprosessen. Det er viktig både for Norge, EU og NATO med klarhet i hvem som skal lede vår viktigste sikkerhetspolitiske allianse, sier Solberg til Dagbladet.

Hun mener en norsk generalsekretær er viktig for Norge fordi han kjenner nordområdene og de sikkerhetspolitiske utfordringene her.

Men selv om hun heier på nordmannen, var det ikke Norge som lanserte Stoltenberg som kandidat, understreker hun overfor internasjonal presse.

Både Merkel, Hollande, Cameron og Obama skal ønske seg Jens Stoltenberg. Men italienerne tviholder fortsatt på sin kandidat, Franco Frattini. Solberg ønsker ikke å spekulere rundt prosessen.

- Det blir ingen avklaring i NATO før den faktiske avgjørelsen er tatt. Det kan gå fort eller ta lang tid, fordi det er en konsensusprosess, sier Solberg.

Hun etterlyser fokus på krisen, ikke på personalpolitikk.

Gir Ukraina atom-hjelp Hun kaller Russlands framferd overfor Ukraina for svært bekymringsverdig. På spørsmål om hvilke tiltak Norge gjør mot Russland, sier Erna Solberg at den norske regjeringen vil fortsette med å gå gjennom møter og kontaktpunkter.

- I en situasjon der Russland har begått tydelige brudd på folkeretten, kan ikke vi fortsette som om ingenting har skjedd, sier Solberg.

Ett bilateralt møte og én militærøvelse er hittil avlyst, men Norge fortsetter vanlig dag til dag-samarbeid med Russland.

- Det viktigste vi gjør er ikke tiltak mot Russland, men det vi gjør for å stabilisere Ukrainas økonomi, sier Solberg.

Det internasjonale pengefondet klargjør nå en økonomisk pakke til Ukraina, og Norge bidrar med å doble bevilgningene til Ukraina. Norge har også sagt ja til å hjelpe Ukraina med håndtering av atom-avfall, dersom Ukraina ønsker det.

Vil snakke med Kina Erna Solberg skulle egentlig møte ukrainas utenriksminister i dag, men møtet ble kansellert fordi utenriksministeren ble forsinket. Men statsministeren får rikelig anledning til å snakke med utenlandske kollegaer i løpet av de to dagene i Haag. Da vil hun prioritere Kina.

- Får jeg snakke med kineserne, vil jeg benytte anledningen til å snakke om forholdet mellom Norge og Kina, sier  Solberg til Dagbladet.