Viktig om rotter

4. april feires Verdens rottedag for niende gang. Det er de som eier rotter som vil bruke dagen til å utrydde fordommene mot rotter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men først: Det er feil at Rattus norvegicus kommer fra Norge. Det var antatt at det var Carl von Linnè (1707 – 1778) som ga brunrotta navnet Rattus norvegicus. Det er også feil. Den som ga den det latinske navnet var legen og naturforskeren John Berkenhout (1726 – 1791) som feilaktig trodde at brunrotta kom til De britiske øyer med et norsk handelsskip. Nyere forskning viser at brunrotta kom fra Asia for noen hundre år siden, og fortrengte svartrotta som forårsaket pesten i Europa i det 14. århundre.

Rotta er bokstavelig talt en pest og en plage. Men det er mange forbløffende ting med rotta også. Den kan for eksempel lukte i stereo. I løpet av et 50/1000 sekund kan rotta lukte om maten er på høyre eller venstre side av nesa. Halen er ikke bare et gripeinstrument, men også et avkjølingsredskap som gjør at rotter aldri svetter. Det blir også hevdet at rotta er intelligent, nysgjerrig og lærer fort. Ifølge forskerne har den den spesielle egenskapen som kalles «nytt objekt reaksjon». Det betyr at når man setter ut en rottefelle eller legger ut rottegift så oppfatter rottene dette som et nytt og ukjent objekt som det er lurt å unngå, og er dermed vanskelige å få has på. Når vi alle er døde og borte vil det fortsatt være rotter her. De reproduseres også raskt. En rottehunn kan få åtte «barn» hver tredje eller fjerde uke.

Det ser også ut til at rotta smaker ganske bra. Den har i hvert fall lenge stått på menyen i en rekke land i Asia. Forskerne hevder også at rotter aldri blir syke. Kanskje ikke så rart at de er blitt immune mot alt mulig rart så mye basiller, bakterier og virus de har drasset med seg verden rundt i mange hundre år.

Det er imidlertid ikke overalt at man har avsky mot rotter. I Hindutempelet Karni Mata er det rottene som vokter helligdommen og blir vist respekt fordi de blir antatt å være reinkarnasjonen av den guddommeliges stammefrender.

I Kina blir den som er så heldig å bli født i rottas år ansett for å ha egenskaper som å være kreative, ærlige, sjenerøse, og ambisiøse. Det skal da gjelde de som ble født i Kina i fjor da det var den smarte rottas år. I år er det den iherdige oksens år, og til neste år er det den modige tigerens år, hvis det er noen som lurer på det.

Rotta lever gjennomsnittlig i bare 18 måneder, men tatt i betraktning at et rottepar kan skape en koloni på hele to tusen rotter i løpet av et år hjelper et kort liv lite. Så selv om det er Verdens rottedag neste lørdag bør den feires med måte, selv om de som har rotter som kjæledyr mener at verdens syn på rotter skyldes ubegripelige fordommer.