Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viktig satsingsfelt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Olje- og energiminister Einar Steensnæs får kritikk for at han vil bruke betydelige midler fra statskassa for å utvikle forurensingsfrie gasskraftverk. Kritikerne hevder det er meningsløst å subsidiere Statoil og Norsk Hydro, som gjennom selskapet Naturkraft står bak planene for bygging av to gasskraftverk. Og de to rike oljeselskapene bør ikke stå først i rekka når penger fra staten skal deles ut.
  • Men dette er en meget kortsiktig og snever betraktning. Steensnæs bør ta kritikken med ro. Hvis Norge klarer å bygge gasskraftverk som ikke slipper ut CO{-2}, har vi klart å etablere en teknologi som vil bli et betydelig satsingsområde for norsk industri i åra framover. Her er det store muligheter på eksportmarkedet etter hvert som stadig flere land må innfri forpliktelsene i Kyoto-avtalen. Og med våre enorme gassressurser vil dette få stor betydning i lang tid.
  • Vi vil selv få store problemer med å redusere våre CO{-2}-utslipp hvis vi ikke klarer å produsere strøm uten utslipp fra gasskraftverk. Særlig er det viktig å erstatte kraftforsyningen på oljeinstallasjonene med rein energi. Hvis vi skal bygge de tre planlagte gasskraftverkene med dagens teknologi, vil det øke utslippene så mye at vi kan glemme å innfri våre internasjonale forpliktelser gjennom kvotesalg. Da må vi i tilfelle stramme så mye inn på andre utslipp, for eksempel innen transportsektoren, at det vil være politisk umulig å gjennomføre.
  • I Sem-erklæringen fra dagens regjeringspartier ble en storsatsing på forurensingsfrie gasskraftverk staket opp. Det var et nødvendig kompromiss, etter at den første Bondevik-regjeringen var blitt kastet på sin motstand mot de planlagte gasskraftverkene. Men dette må være et riktig satsingsområde, som bør få bred politisk støtte. Her ligger uante muligheter for framtidsrettet og miljøvennlig industri. Vi burde ha de beste forutsetningene for å bli et foregangsland på dette feltet.
Hele Norges coronakart