Viktig seier for Gore

Floridas høyesterett ga med fire mot tre stemmer Al Gore en etterlengtet seier i kampen om Det hvite hus. Omtelling skal starte straks i flere valgdistrikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen bestemte også at avviste stemmer som ble talt etter at tidsfristen gikk ut, skal inkluderes i Gores stemmetall. Dermed er visepresidenten like i nærheten av flertall i Flordia. Men George W. Bush anker opplagt til USAs føderale høyesterett, og kan godt få medhold der.

Floridas høyesterett skulle ta stilling til Gores krav om å omstøte en kjennelse fra lavere rettsinstans. Dommer Sanders Sauls forkastet det godkjente grunnlaget for det offisielle valgresultatet i Florida, som gir George W. Bush seieren med en margin på 537 stemmer av nesten seks millioner.

Kjennelsen gir Gore et umiddelbart tillegg på 383 stemmer.

Kaos

Delstatens høyesterett besluttet at 9.000 stemmer i Miami-Dade skal telles en gang til for hånd. Stemmer som er forkastet av de mekaniske tellemaskinene i andre fylker, skal også telles igjen.

Nå er det duket for nytt kaos. CNNs kommentator påpekte at dommernes beslutning om å kontrollere mekanisk forkastede stemmesedler omfatter minst 180.000 stemmer i hele Florida, og at det synes praktisk umulig å gjøre dette innen fristen 12. desember.

Mens advokatene anker og tellemannskapene forbereder seg på å gjenoppta jobben, står delstatsforsamlingen i Florida klar til selv å utpeke delstatens 25 valgmenn. Hvis det republikanske flertallet føler seg tilstrekkelig presset, vil det utvilsomt gripe inn og gi valgmennene til Bush.

Republikanerne finner seg ikke i at en demokratisk utnevnt domstol skal omstøte valgresultatet og overprøve myndighetene. Samtidig frykter de at folkerike Florida skal befinne seg på utsiden når USA velger sin 43. president.

Dramatisk

Splittelsen blir dramatisk om Florida sender to valgmannsdelegasjoner til Washington. Løsningen ligger trolig i USAs høyesterett, som i sin forrige avgjørelse signaliserte sterk skepsis til sine kolleger i Tallahasse og deres rett til å gripe inn i valget. Dagens kjennelse kan godt bli omgjort i hovedstaden, da av ni dommere med kappe.

Gore tapte først

To rettsavgjørelser tidligere på kvelden gikk Gore imot. Dommer Terry Lewis i Martin fylke og dommer Nikki Clark i Seminole fylke kom til samme konklusjon: Uregelmessigheter i valgprosedyren var ikke alvorlige nok til at stemmene skulle forkastes.

Søksmålene fra demokratiske velgere tok sikte på å få forkastet forhåndsstemmer i de overveiende republikanske valgdistriktene. Bakgrunnen er ganske teknisk.

Søknadsskjemaene for forhåndsstemming manglet velgernummer, som seinere ble påført av republikanske valgfunksjonærer. Saksøkerne ville at 25.000 stemmer skulle kjennes ugyldige, noe som ville gi Gore valgseieren i Florida.

Visepresidenten stilte seg ikke formelt bak søksmålet, som harmonerte dårlig med partiets gjentatte påpekning om at alle stemmer må gjelde; hovedargumentet for manuell nytelling i andre valgdistrikter. Det er likevel ingen tvil om at demokratene ville takket og bukket, om saksøkerne hadde fått medhold.

USA venter fortsatt på den trolig viktigste rettsavgjørelsen i valgoppgjøret. Floridas høyesterett skal ta stilling til Al Gores anke over en lavere domstols kjennelse. Den forkastet Gores krav om at 14.000 stemmer i Miami-Dade og Palm Beach skulle telles om igjen.