PLANLA I 2006: Homoaktivist Nikolaj Alexejev, som leder den russiske organisasjonen for homofiles rettigheter. Foto: Tatyana Makeyeva/REUTERS
PLANLA I 2006: Homoaktivist Nikolaj Alexejev, som leder den russiske organisasjonen for homofiles rettigheter. Foto: Tatyana Makeyeva/REUTERSVis mer

Viktig seier for russisk homokamp

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ga Russland bot for å ha forbudt homoparader i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den russiske homobevegelsen vant en viktig seier da Den europeiske menneskerettighets- domstolen ga Russland bot for å ha forbudt homoparader i Moskva.

Homoaktivisten Nikolaj Aleksejev har klaget tre saker inn for domstolen hvor han beskylder Russland for å bryte Den europeiske menneskeretts- konvensjon. Som medlem av Europarådet må også Russland rette seg etter denne.

Menneskerettighets- domstolen avgjorde torsdag at Russland har diskriminert på grunnlag av seksuell orientering og dessuten krenket forsamlingsfriheten ved å forby homoparader. Den russiske staten fikk også ordre om å betale 29.510 euro i erstatning til Aleksejev.

- Dette er et lammende slag mot russisk homofobi på alle måter, sier han i en uttalelse.

Russiske myndigheter har i flere år nektet landets homobevegelse å holde demonstrasjoner med begrunnelse i at slike arrangementer vil kunne føre til voldsutbrudd i landet.

- Risikoen for at en demonstrasjon kan føre til forstyrrelser, er alene ikke nok til å rettferdiggjøre at den forbys, skriver domstolen i en uttalelse.

Demonstranter har ved enkelte tilfeller blitt slått av politi under sine arrangementer. Moskvas tidligere ordfører Jurij Luzjkov beskrev homoparadene som sataniske og sa at de ville true den offentlige helse og moral.

(NTB)