Viktig seier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har lagt fram forslag om lovendringer som skal hindre dumping av lønn, ansiennitet, pensjonsordninger og andre faglige rettigheter når buss, bane, ferjer og hurtigbåter settes ut på anbud. Dette er en viktig seier for fagbevegelsen og alle som jobber i transportbransjen.

Det har vært et stort problem at de ansatte har mistet alle opparbeidede rettigheter når anbud innenfor kollektivtransport har vætt tatt i bruk. Derfor har vi drevet gjennom disse lovendringene. Spesielt viktig er det at dette skal hindre at eldre og syke arbeidstakere blir utstøtt fra arbeidslivet.

Endringene sørger for at reglene i arbeidsmiljøloven om arbeidstakernes rettigheter ved overdragelse av virksomhet skal gjelde på samme måte i alle situasjoner med anbud og konkurranse. Derfor endrer regjeringen både lov om yrkestransport og jernbaneloven.

I transportbransjen er lønna den største kostnadsfaktoren. Når bransjen må spare, for å vinne anbud, går det utover arbeidernes lønn- og arbeidsvilkår. Vi i SV er kritiske til å sette kollektivtrafikken ut på anbud. Men når fylkene bruker anbud er det viktig at det ikke skal være mulig å vinne anbud ved å redusere lønn, pensjon og dumpe eldre arbeidstakere. I tillegg vil lovendringene åpenbart gjøre anbud og konkurranse mindre attraktivt for fylkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer