Viktig seier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har lagt fram forslag om lovendringer som skal hindre dumping av lønn, ansiennitet, pensjonsordninger og andre faglige rettigheter når buss, bane, ferjer og hurtigbåter settes ut på anbud. Dette er en viktig seier for fagbevegelsen og alle som jobber i transportbransjen.

Det har vært et stort problem at de ansatte har mistet alle opparbeidede rettigheter når anbud innenfor kollektivtransport har vætt tatt i bruk. Derfor har vi drevet gjennom disse lovendringene. Spesielt viktig er det at dette skal hindre at eldre og syke arbeidstakere blir utstøtt fra arbeidslivet.

Endringene sørger for at reglene i arbeidsmiljøloven om arbeidstakernes rettigheter ved overdragelse av virksomhet skal gjelde på samme måte i alle situasjoner med anbud og konkurranse. Derfor endrer regjeringen både lov om yrkestransport og jernbaneloven.

I transportbransjen er lønna den største kostnadsfaktoren. Når bransjen må spare, for å vinne anbud, går det utover arbeidernes lønn- og arbeidsvilkår. Vi i SV er kritiske til å sette kollektivtrafikken ut på anbud. Men når fylkene bruker anbud er det viktig at det ikke skal være mulig å vinne anbud ved å redusere lønn, pensjon og dumpe eldre arbeidstakere. I tillegg vil lovendringene åpenbart gjøre anbud og konkurranse mindre attraktivt for fylkene.