«Årets navn» 2021

- Viktig signal til politikerne

«Sykepleierne» stikker i 2021 av med tittelen «Årets navn» i Dagbladet.

ÅRETS NAVN: Leder i Norsk sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen tok i mot prisen på vegne av landets sykepleiere. I bakgrunnen (f.v.) Gaute Børem, Rolf André Oxholm, Tom Ole Hagen, Ragnhild Nyhagen og Hedda Skyrud. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅRETS NAVN: Leder i Norsk sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen tok i mot prisen på vegne av landets sykepleiere. I bakgrunnen (f.v.) Gaute Børem, Rolf André Oxholm, Tom Ole Hagen, Ragnhild Nyhagen og Hedda Skyrud. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet delte ut prisen «Årets navn» for første gang i 2001. Siden da har tittelen, som går til en eller flere som har utmerket seg det siste året, blitt utdelt hvert år.

- Det er en veldig hyggelig anerkjennelse fra folket, og et viktig signal til politikerne, sier intensivsykepleier og tillitsvalg i Norsk sykepleierforening Rolf André Oxholm.

Han og en håndfull andre sykepleiere har akkurat fått beskjed om at de har vunnet prisen som «Årets navn» i Dagbladet som blir bestemt av avisas lesere og redaktører.

Blant kandidater som Erling Braut Haaland, Jens Stoltenberg og Gjerdrum-heltene var det hele Norges sykepleiere som ble stemt fram av Dagbladets lesere som årets navn.

Det gjorde de med nesten 30 prosent av stemmene.

Pandemien har satt sykepleiere på kartet med intenst fokus på arbeidet de gjør hver dag.

- Det er veldig hyggelig at folk setter pris på jobben vi gjør, sier Oxholm mens samtlige av sykepleierne nikker anerkjennende.

På vegne av hele sektoren

Til stede er også lederen for Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

- Denne prisen tar vi imot på vegne av alt helsepersonell som jobber kvelder, netter og julaftener og får ferien sin inndratt, sier Sverresdatter Larsen.

- Nå må politikerne se det folket åpenbart ser, legger hun til.

Sykepleierne forteller at det er mangler og dårlig beredskap som gjør at de sliter.

Forbundslederen påpeker at sykepleiere slutter i jobben fordi belastningen er for stor og lønnen er for lav.

SIGNAL: Liv Sverresdatter Larsen håper prisen sender et signal til politikerne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SIGNAL: Liv Sverresdatter Larsen håper prisen sender et signal til politikerne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Nå blir sykepleiere pålagt ekstravakter og tvunget til å jobbe på høytidsdager som egentlig skulle tilbringes med familien, understreker hun.

- Vi trenger flere sykepleiere så vi ikke trenger å føle oss presset på jobb, sier akuttsykepleier Gaute Børem.

Ragnhild Nyhagen er intensivsykepleier på Rikshospitalet. Hun mener heltestatusen sykepleiere får ikke bør være nødvendig.

- Vi vil ikke ha heltestatus. Kapasiteten bør være god nok til at vi kan gjøre en vanlig jobb uten å være «helter», sier Nyhagen.

Sykepleierne Dagbladet møter jobber alle ved Oslo universitetssykehus, men de er de tydelige på at denne prisen går til alle sykepleiere.

- Alle i helsesektoren gjør en like viktig jobb for samfunnet. Uavhengig om du jobber i kommunehelsetjenesten, psykisk helse og rus, på intensiven eller operasjon, understreker Sverresdatter Larsen.

50 000 overtidstimer

Coronapandemien har økt presset på landets sykepleiere, men sykepleierne Dagbladet treffer forteller at presset var stort lenge før pandemien.

- Vi hadde over 50 000 overtidstimer på hele OUS ett år, det er mer enn ved et normalår, men fortsatt ikke så mye mer, forteller Oxholm.

- På min avdeling har vi så langt i desember hatt 318 overtidstimer, legger akuttsykepleier Børem til.

Oxholm forteller at det var vanskelig før pandemien, men så kom corona oppå der igjen.

- Forrige helg var det bare én som ikke jobbet dobbeltvakt, sier Oxholm som har rundet ekstravakt nummer 50 i år.

Nyhagen forteller at det allerede er kjipt å gi slipp på fridagen og familietid, men at motivasjonen synker ytterligere når man vet hva som venter seg på jobb.

- Man vet at man kommer til en stappfull avdeling og må belage seg på hektiske arbeidstimer, sier Nyhagen.

PÅ KARTET: Sykepleierne sier det var på tide at yrket kom på kartet under pandemien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ KARTET: Sykepleierne sier det var på tide at yrket kom på kartet under pandemien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Glede og stolthet

- Vi har ikke hatt tid til å varsle tillitsvalgte rundt om i landet at vi var nominert en gang. Da er det ekstra hyggelig at folk at stemte på oss uten at vi har promotert det, sier lederen i sykepleierforbundet.

Hun tar prisen imot med glede og stolthet overfor hele landets sykepleiere.

Operasjonssykepleier Tom Ole Hagen bekymrer seg over hva som skjer når pandemien er over.

- Det blir ikke pause når pandemien er over, da kommer det jo etterslep av alle operasjonene vi har utsatt i to år, sier Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer