Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viktig visitt

Det er indre strid på Kunsthøgskolen. Djupedal må ta tak i konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal kunnskapsminister Øystein Djupedal besøke Kunsthøgskolen i Oslo. Foruten det offisielle programmet med omvisninger, møte med skolens styre og korte møter med de ulike fakultetene vil statsråden også holde en tale som mange imøteser med spenning. Djupedal kan nemlig ikke nøye seg med høflighetsvisittens uforpliktende fraser. Det er en institusjon med sterke indre konflikter han vil konfronteres med på Seilduken. Dette vil tydelig framgå av den demonstrasjonen som frustrerte studenter og lærere ved det tidligere Statens Kunstakademi arrangerer i forbindelse med besøket. Betydningen av alvoret som ligger i en slik ytringsform er nok velkjent for regjeringsrepresentanten fra SV.

DET STO STRID i Stortinget om sammenslåingen av de innbyrdes så ulike kunstutdanningsinstitusjonene da vedtaket gikk gjennom for 10 år siden. Den gang var Djupedal imot. Mens det daværende Statens Kunstakademi stilte seg positivt til et framtidig, tverrfaglig samarbeid.Noe av årsaken til at Akademiet hadde en slik innstilling den gang, lå nok i den løpende dialogen med søsterinstitusjoner i utlandet. Som manifesterte seg gjennom internasjonale gjestelærere og kuratorer på et høyt nivå. Av de sistnevnte er det nok å nevne nå avdøde Harald Szeemann. Sveitseren med ubstridt posisjon som verdens viktigste utstillingsleder, og sjef for så vel Documenta som Venezia-biennalen

SLIKT STYRKET SELVTILLITEN og innsatsviljen ved Statens Kunstakademi, og ga også institusjonen et internasjonalt ry ved tilstrømming av utenlandske studenter. Men det skulle ikke vare.Etter at Peter Butenschøn ble utnevnt som rektor og styreleder ved Kunsthøgskolen i 2002, har konfliktene mellom den administrative ledelsen der og Akademiets tilsatte/studenter bare blitt sterkere. De organisatoriske grepene som Butenschøn og styret kjørte gjennom, skulle til slutt eliminere Kunstakademiets autonome status innenfor Kunsthøgskole-systemet. I dag er det tidligere akademiet fusjonert fra oven med den henfarne Kunsthåndverksskolens avdelinger til Fakultet for visuell kunst. Og under overstyring fra en dekan som det rår brei mistillit til med hensyn til faglig skjønn.

BUTENSCHØN SKREV i januar her i avisa at «vi arbeider for å innarbeide frihet og nærhet i den nye organisasjonen», og hevdet at dette var en sak man jobbet intenst med. Det har hittil ikke gitt resultater. En rad institusjoner og sentrale skikkelser i norsk kunstliv har også reagert, og organisasjonen Norske Billedkunstnere skal flere ganger forgjeves prøvd å få Djupedal i tale. Besøket i dag bør bli en begynnelse på at statsråden skaffer seg kunnskap om en uholdbar situasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling