Viktig vitne er gått i dekning

En afghaner som tidligere er avhørt om drapet på nordmannen Jan René Meling og sveitseren Jürg Bigler i Kabul, er gått i dekning. Saken blir mer og mer mystisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan-Erik Smilden

Leiv Gunnar Lie

KABUL/OSLO/STAVANGER (Dagbladet): Afghansk politi, som ikke akkurat jobber på høygir med denne saken, har prøvd å få tak i afghaneren uten hell.

I går besøkte Dagbladet parken der de to drepte ble funnet ved firetida om morgenen 9. mai. Parken ligger ved ruinene av et gammelt palass litt i utkanten av byen. Den er lite besøkt, men var inntil drapene åpen på dagtid.

Ubesvarte spørsmål

Ifølge det afghanske innenriksministeriets talsmann Latifullah Mashal, ble de to utlendingene funnet av to turgåere klokka fire om morgenen. Det mange spør seg om, er hva to turgåere gjorde i Kabuls utkant så tidlig om morgenen, før den muslimske morgenbønnen.

Et enda mer interessant spørsmål er hva Meling og Bigler gjorde der midt på natta? Alt tyder nemlig på at drapene skjedde kort tid før klokka fire om morgenen.

Om kvelden blir porten som fører inn til parken, stengt, og det er en vakt utenfor. En vakt Dagbladet snakker med i parken, sier at han tror at de to utlendingene må ha kommet inn gjennom et hull i muren på baksida.

Lokket i felle?

Så er spørsmålet om Meling og Bigler er blitt lokket inn i parken. Likene av de to ble funnet ille tilredt. Nordmannen var kvalt og slått i bakken med en stein, Bigler var stukket i hjel med kniv.

Ingen ting tyder på at de to har dratt til parken på egen hånd, ikke minst på bakgrunn av at den ligger et godt stykke unna hotellet der de bodde.

30. april sendte Meling en e-post fra Kabul hjem til familien i Stavanger, der han fortalte at «vi har funnet oss en fyr som kan ta oss rundt forbi». Den angivelige guiden er nå et hett spor..

Afghaneren som er gått i dekning, var blitt observert sammen med Meling og Bigler i Kabul et par dager før drapene skjedde. Da han ble avhørt av politiet rett etter drapene, benektet han at han hadde vært guide og hevdet at han bare hadde snakket med de to. Han går på engelskkurs like ved parken og opplyste at han pleide å snakke med utlendinger på gata for å få praktisert litt av språket.

Da afghansk politi for noen dager siden ville avhøre afghaneren på nytt, var han ikke hjemme. Han har også forsvunnet fra engelskkurset han gikk på.

Sjekket ut

-  Vi har avhørt vaktene i parken, ei gruppe kampsportutøvere som trener der, og de to turgåerne som fant de to utlendingene. Alle disse er sjekket ut av saken, sier Latifullah Mashal.

Han har nå hovedansvaret for denne saken og er den eneste som får uttale seg.

I afghansk målestokk gjorde politiet i Kabul en god innsats de første dagene etter drapene, men det er lite som tyder på at afghansk politi har prioritert denne saken høyt etter at likene ble utlevert.

Dagbladet har brakt på det rene at politiet ikke har oppsøkt hotellet der de to bodde.

SISTE BILDE: Jan Rene Meling og Jurg Bigler sendte hjem dette bildet fra Nord-Pakistanm noen uker før de ble drept.
FELLE: Mye tyder på at nordmannen og sveitseren ble lokket i ei felle før de ble drept i denne parken i Kabul. Parken ligger ved ruinene av et gammelt palass litt i utkanten av byen.