- BEKYRMINGSMELDINGER DRUKNER: Stortingsrepresentant for Senterpartiet  Jenny Klinge mener faglige bekymringsmeledinger blir bagatellisert som politisk sentraliseringsmotstand. Foto: Foto: Bernt Sønvisen / Senterpartiet
- BEKYRMINGSMELDINGER DRUKNER: Stortingsrepresentant for Senterpartiet Jenny Klinge mener faglige bekymringsmeledinger blir bagatellisert som politisk sentraliseringsmotstand. Foto: Foto: Bernt Sønvisen / SenterpartietVis mer

- Viktige bekymringsmeldinger blir ikke fanget opp

Jenny Klinge (Sp) mener faglige bekymringsmeldinger blir bagatellisert bort som politisk sentraliseringsmotstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede i oktober slo barnelegen til Sebastian (10 mnd.), som søndag døde under helikoptertransport på vei til sykehus, alarm om konsekvensene ved at barneavdelingen på Kristiansund sykehus holdt stengt i helgene.   

I et brev til helseministeren, datert 22. oktober i fjor,  pekte Anna Owczarz på at «stor avstand til nærmeste barneavdeling medfører risiko for liv og helse når transporten svikter» og understreket samtidig hvor belastende det er for syke barn å bli transaportert til Ålesund for å fortsette behandlingen hver fredag klokka 15.00.

Senterpartiets Jenny Klinge har også viderebragt bekymringsmeldinger til helseministeren, i form av et skriftlig spørsmål i Stortinget. I sitt svar viser Bent Høie til at det er helseforeaket Helse Møre og Romsdal som har ansvar «for at det samlede tilbudet skal bli best mulig».

-  Blir bagatellisert Klinge, som representerer Møre og Romsdal på Stortinget, sier nå til Dagbladet at det uroer henne at dagens system ikke evner å fange opp faglige, velbegrunnede bekymringsmeldinger. Hun understreker at hun på ingen måte ønsker å fordele skyld etter det tragiske dødsfallet søndag, men er likevel svært kritisk til at flere bekymringsmeldinger tilsynelatende falt på steingrunn før helseforetaket snudde:

- Vi kan ikke ha et system der dødsfall må til før endringer blir vedtatt, sier hun og viser til at helseforetaket nå har vedtatt å åpne barneavdelignen i Kristiansund i helgene igjen.

- Jeg tror mange helt reelle bekymringsmeldinger ikke blir tattt alvorlig fordi de av mange politikere og helseledere blir oppfattet som støy i en pågående lokaliseringsdebatt. Det er ofte i forbindelse med sentralsiering av helsevesenet slike protester dukker opp, og for meg framstår det klart at mange gode faglige innvendinger blir bagatellisert som politisk sentraliseringsmotstand, sier Klinge.

- Presset har bare økt Direktør Dag Hårstad i Helse Møre og Romsdal bekrefter overfor Dagbladet at helseforetaket har mottatt en rekke henvensler fra usikre pårørende.

-Vi kommer med kompenserende tiltak på kort sikt og på lang sikt vil vi utrede sjudøgns driftsform tilpasset behovene i forhold til sesongvariasjoner og helgebehov, sier han til Dagbladet.

-Årsaken til at vi gjør dette er at vi har fått veldig mange henvendelser fra pårørende, men også fra legevakt, politikere, kommunestyre, eget brukerutvalg, fylkeslege osv.

- Kan du si noe om hvilke politikere dere har fått henvendelser fra?

- Det er fra flere nordmørskommuner. Det som er viktigst for meg i disse henvendelsene er at pårørende på en veldig saklig måte har redegjort for at usikkerheten i forhold til transport, men også utskrivelser på fredager for å unngå transport, oppleves som utrygt. Da må vi gjøre noe.

Helgetilbudet ved barneavdelingen på Kristiansund sykehus ble nedlagt i otkober i fjor.

- Hva er grunnen til at det har tatt såpass lang tid å gjøre om på dette?

- Vi har hatt et relativt lite omfang pasienter som har vært berørt, og det er alltid sånn at det tar det litt tid fra man setter inn tiltak før ting kommer på plass. Det var lagt opp til evaluering etter et halvt år, og en større evaluering etter ett år, sier Hårstad, som fortsetter:

- Presset utenfra har bare økt, og så kom tragedien med dødsfallet på søndag. Det er for tidlig å si noe om det skyldes manglende helgetilbud, men det er også for tidlig å si at det ikke har noen sammenheng, og da mener jeg det er riktig å gjøre disse tiltakene nå.

- Helse Møre og Romsdal har ansvaret I en uttalelse sendt til mediene fra reisen han er på i Sierra Leone, skriver Høie at ansvaret ligger hos Helse Møre og Romsdal:

- Jeg har stor forståelse for at mange føler sorg og frustrasjon etter det tragiske dødsfallet. Styret i Helse Møre og Romsdal har i dag besluttet å sette inn barnelege og mer personell på vakt i helgene ved sykehuset i Kristiansund, og ambulansekapasiteten vil bli forsterket.

- Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvaret for å gi et forsvarlig helsetilbud til befolkningen. Nå er det viktig å finne ut hva som har skjedd, gjennom politiets og Helsetilsynets undersøkelser. Når dette arbeidet er sluttført, vil vi se hva som kunne vært gjort annerledes og hva vi har å lære, legger han til.

DØDE PÅ VEI TIL SYKEHUS: Både politiet og Helsetilsynet har gått inn i saken for fullt ettersom ti måneder gamle Sebastian kan ha mistet livet som følge av at behandling ble gitt for sent, skriver NTB. Foto: Privat
DØDE PÅ VEI TIL SYKEHUS: Både politiet og Helsetilsynet har gått inn i saken for fullt ettersom ti måneder gamle Sebastian kan ha mistet livet som følge av at behandling ble gitt for sent, skriver NTB. Foto: Privat Vis mer