Viktige dokumenter mangler

Irak hevder å ha bevist sin uskyld. FN gransker enorm dokumenthaug, der viktig dokumentasjon mangler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FNs eksperter er i full sving med å gjennomgå Iraks lange rapport om masseødeleggelsesvåpen. Dokumenthaugene kom til New York og Wien i går.

- En liten gruppe skal i løpet av uka avklare hvor mye innsats som trengs, sier en talsmann for Den internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Østerrike. Seks medarbeidere, tre av dem arabisktalende, er i sving.

Mens IAEA gransker irakernes selvangivelse om kjernekraft og atomvåpen, har FNs våpeninspektører mottatt rapporten om kjemiske og biologiske våpen samt langtrekkende raketter.

Frislipp

Disse dokumentene skulle egentlig holdes hemmelige mens FN gransker dem, men i går kveld ble det overraskende besluttet å overlate papirene til Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer. Dermed slipper USA å vente på analysen fra våpeninspektørenes leder Hans Blix.

Til sammen har Irak sendt fra seg 12.000 dokumentsider som det normalt vil ta flere måneder å analysere. Så mye tid finnes ikke. USAs skepsis til Saddam Husseins oppriktighet er for sterk og krigsforberedelsene er kommet for langt, mener observatører.

Irakerne mener de har gjort sitt og at det nå er opp til motparten å bevise at landet har ulovlige våpenprogrammer. USA og Storbritannia viser til at Saddam Hussein løy ved hver korsvei under FNs jakt på masseødeleggelsesvåpen i 90-årene, og at det tvert imot er regimet i Bagdad som må bevise sin uskyld.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer