Viktige dokumenter mangler

Irak hevder å ha bevist sin uskyld. FN gransker enorm dokumenthaug, der viktig dokumentasjon mangler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs eksperter er i full sving med å gjennomgå Iraks lange rapport om masseødeleggelsesvåpen. Dokumenthaugene kom til New York og Wien i går.

- En liten gruppe skal i løpet av uka avklare hvor mye innsats som trengs, sier en talsmann for Den internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Østerrike. Seks medarbeidere, tre av dem arabisktalende, er i sving.

Mens IAEA gransker irakernes selvangivelse om kjernekraft og atomvåpen, har FNs våpeninspektører mottatt rapporten om kjemiske og biologiske våpen samt langtrekkende raketter.

Frislipp

Disse dokumentene skulle egentlig holdes hemmelige mens FN gransker dem, men i går kveld ble det overraskende besluttet å overlate papirene til Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer. Dermed slipper USA å vente på analysen fra våpeninspektørenes leder Hans Blix.

Til sammen har Irak sendt fra seg 12.000 dokumentsider som det normalt vil ta flere måneder å analysere. Så mye tid finnes ikke. USAs skepsis til Saddam Husseins oppriktighet er for sterk og krigsforberedelsene er kommet for langt, mener observatører.

Irakerne mener de har gjort sitt og at det nå er opp til motparten å bevise at landet har ulovlige våpenprogrammer. USA og Storbritannia viser til at Saddam Hussein løy ved hver korsvei under FNs jakt på masseødeleggelsesvåpen i 90-årene, og at det tvert imot er regimet i Bagdad som må bevise sin uskyld.

Mangler bevis

Ifølge avisa Washington Post innrømmer en av Saddams nære medarbeidere at papirhaugene ikke inneholder nye bevis for at Irak ødela biologiske og kjemiske våpen på 90-tallet.

Regjeringen var ikke i stand til å finne nye bevis på dette området, uttalte general Amir Saadi i går.

- Vi har undersøkt så godt vi kan, men fant ikke mer.

Både FNs våpeninspektører og USA har forlangt ny dokumentasjon for irakiske forsikringer om at ulovlige våpen landet innrømmet å ha produsert, virkelig ble destruert.

Etterretning

Ifølge Bob Graham, leder av Senatets etterretningskomite og demokrat fra Florida, sitter USA allerede på bevis for at Irak bryter FNs forbud mot masseødeleggelsesvåpen. Materialet bør offentliggjøres straks, sier Graham.

Han sammenlikner situasjonen med Cuba-krisen i 1962, da Kennedy-administrasjonen publiserte materiale som beviste russisk utplassering av raketter på Cuba.

Pressetalsmann Ari Fleischer i Det hvite hus sa i forrige uke at USA vil oversende dokumentasjonen til FN-inspektørene, men unnlot å fortelle hva den går ut på.

<B>DOKUMENTENE: Her er haugen med dokumenter som skal være oversikten over alle Iraks våpenprogrammer.
<B>GENERALEN: Den irakske general Amir al-Saadi viser fram deler av rapportene som nå er overlevert våpeninspektørene, men viktige dokumentasjon mangler.
SJEFSINSPEKTØREN: Svenske Hans Blix leder våpeninspektørene i Irak.