Viktige prinsipper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Det var en gang god forvaltningslatin at embetenes kvinner og menn skulle følge instrukser og for øvrig holde kjeft. Ytringsfrihetskommisjonen under ledelse av professor Francis Sejersted har satt ord på den utviklingen som er funnet sted på veien bort fra både gammel og ny føydalisme, og slår fast at offentlig ansatte på alle nivåer har sin ytringsfrihet under ansvar i behold. Det skal kort og godt mye til for å sette munnkurv på offentlig ansatte. Det er nok å minne om en hel rekke forsvarssjefers til dels vidtgående bruk av sin ytringsfrihet i embetet.
  • Utenriksdepartementet nektet i desember daværende justisråd ved den norske ambassaden i Washington, Lasse Qvigstad, å offentliggjøre en kritisk arti kkel om de amerikanske særdomstolene for utenlandske terrorister som president George Bush har beordret opprettet. Artikkelen ble trukket tilbake da Qvigstad informerte ambassadør Knut Vollebæk om den. I går sa UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik at det ikke var redsel for amerikanske reaksjoner på artikkelen som gjorde at den ble stoppet. Klepsvik viser til at «vi er nødt til å ha en viss orden i våre rekker».
  • Qvigstad, som nå er tilbake som førstestatsadvokat i Oslo, vil at Sivilombudsmannen skal vurdere hvilken «orden» som skal herske i UDs rekker i forhold til ytringsfriheten om så prinsipielle og grunnleggende spørsmål som rettsstaten og rettssikkerheten. Sivilombudsmann Arne Fliflet ser fram til å vurdere en klage fra Qvigstad, og da regner vi med at Qvigstad gir ham den muligheten.
  • I våre øyne er denne saken et nytt tegn på hvor sjokkskadet den norske regjeringen er blitt etter terrorangrepene den 11. september. Det ser ut til at kneblingen av Qvigstad henger sammen med statsminister Kjell Magne Bondeviks offisielle besøk i Washington. Det er i tilfelle nok et eksempel på regjeringens villighet til å bøye av for å komme vår mektige allierte USA i møte. I virkeligheten er det slik at alle, også USA, får størst respekt for gode allierte som ikke går på akkord med sine prinsipper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer