Viktige skritt mot fredsavtale i Colombia

Det går mot en slutt på borgerkrigen i Colombia etter at regjeringen og den venstreorienterte FARC-geriljaen er blitt enige om at en fredsavtale skal på plass i løpet av et halvår.

MOT FRED: FARC-geriljaens leder Timoleon «Timochenko» Jimenez (t.v.) snakker om fredsavatlen med colombianske myndigheter på en pressekonferanse på Cuba. Foto:  EPA/ORLANDO BARRIA
MOT FRED: FARC-geriljaens leder Timoleon «Timochenko» Jimenez (t.v.) snakker om fredsavatlen med colombianske myndigheter på en pressekonferanse på Cuba. Foto: EPA/ORLANDO BARRIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Onsdag fant historiens første møte mellom Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-geriljaens leder Timoleon «Timochenko» Jimenez sted i Cubas hovedstad Havanna. Der kunngjorde de enighet om en rekke viktige punkter i fredsforhandlingene, blant annet etableringen av en spesialdomstol for å få dømt krigsforbrytere.

Under møtet tok Santos og Timochenko hverandre i hendene og lovet å få på plass en fredsavtale mellom partene i løpet av seks måneder.

- Dette vil ikke bli en enkel oppgave, for det er fortsatt noen vanskelige punkter å bli enige om. Men vi har instruert våre delegasjoner om at vi skal komme til enighet så snart som mulig, sa Santos.

Samarbeidsvilje Presidenten uttalte dessuten at FARC-geriljaen har lovet å legge ned våpnene innen 60 dager etter at fredsavtalen er signert. Timochenko, hvis fødenavn er Rodrigo Londono, fulgte opp med å si at opprørsgruppen vil gi akseptere en fredsavtale i god tid før fristen 23. mars.

- Det kommer til å gå mye raskere enn det vi ble enige om med president Santos, sa han.

Onsdag kunngjorde partene også opprettelsen av en sannhetskommisjon og en avtale om erstatning for krigsofre. Videre ble det opplyst at det ikke vil bli gitt amnesti til dem som har gjort seg skyldige i «forbrytelser mot menneskeheten eller alvorlige krigsforbrytelser».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.