MOT FRED: FARC-geriljaens leder Timoleon «Timochenko» Jimenez (t.v.) snakker om fredsavatlen med colombianske myndigheter på en pressekonferanse på Cuba. Foto:  EPA/ORLANDO BARRIA
MOT FRED: FARC-geriljaens leder Timoleon «Timochenko» Jimenez (t.v.) snakker om fredsavatlen med colombianske myndigheter på en pressekonferanse på Cuba. Foto: EPA/ORLANDO BARRIAVis mer

Viktige skritt mot fredsavtale i Colombia

Det går mot en slutt på borgerkrigen i Colombia etter at regjeringen og den venstreorienterte FARC-geriljaen er blitt enige om at en fredsavtale skal på plass i løpet av et halvår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag fant historiens første møte mellom Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-geriljaens leder Timoleon «Timochenko» Jimenez sted i Cubas hovedstad Havanna. Der kunngjorde de enighet om en rekke viktige punkter i fredsforhandlingene, blant annet etableringen av en spesialdomstol for å få dømt krigsforbrytere.

Under møtet tok Santos og Timochenko hverandre i hendene og lovet å få på plass en fredsavtale mellom partene i løpet av seks måneder.

- Dette vil ikke bli en enkel oppgave, for det er fortsatt noen vanskelige punkter å bli enige om. Men vi har instruert våre delegasjoner om at vi skal komme til enighet så snart som mulig, sa Santos.

Samarbeidsvilje Presidenten uttalte dessuten at FARC-geriljaen har lovet å legge ned våpnene innen 60 dager etter at fredsavtalen er signert. Timochenko, hvis fødenavn er Rodrigo Londono, fulgte opp med å si at opprørsgruppen vil gi akseptere en fredsavtale i god tid før fristen 23. mars.

- Det kommer til å gå mye raskere enn det vi ble enige om med president Santos, sa han.

Onsdag kunngjorde partene også opprettelsen av en sannhetskommisjon og en avtale om erstatning for krigsofre. Videre ble det opplyst at det ikke vil bli gitt amnesti til dem som har gjort seg skyldige i «forbrytelser mot menneskeheten eller alvorlige krigsforbrytelser».

Optimistisk Brende Fredssamtalene mellom Colombias regjering og FARC ble innledet i Oslo i oktober 2012, mens selve forhandlingene har foregått i Havanna. Norge er sammen med Cuba tilrettelegger for forhandlingene.

- Det er svært positivt at den colombianske regjeringen og opprørsgruppen FARC-EP er enige om en tidsplan for å avslutte fredsforhandlingene, samt å opprette et spesialtribunal for dem som står bak de groveste forbrytelsene i en av verdens eldste væpnede konflikter, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en epost til NTB natt til torsdag.

- Partene har med denne avtalen kommet et stort skritt nærmere en endelig fredsløsning. Å komme fram til en balansert løsning som ivaretar ofrenes rettigheter har vært svært krevende, fortsetter utenriksministeren.

50 år med krig Også USAs utenriksminister John Kerry var rask til å uttrykke sin optimisme på vegne av landet som har vært preget av borgerkrig siden opprøret startet i 1964.

- Kunngjøringen i Havanna representerer en historisk framgang for fredsavtalen, som kan gjøre slutt på over 50 år med væpnet konflikt, sa Kerry.

Borgerkrigen i Colombia har angivelig kostet 220.000 mennesker livet og fordrevet nesten fem millioner.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram