Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viktige spor i Sigrid-saken slettet

Samme dag som politiet fant liket av Sigrid Giskegjerde Schjetne og pågrep to menn, forsvant viktige telefonspor automatisk før politiet kunne sikre seg dem.

VED FUNNSTEDET: Politiet har i over to uker jobbet blant annet ved verkstedet på Kolbotn med tanke på mulige spor i Sigrid-saken, men kunne fått en enklere jobb om teleselskapet de siktede mennene har brukt hadde lagret viktige data én dag lenger. Foto: Øistein Norum Monsen
VED FUNNSTEDET: Politiet har i over to uker jobbet blant annet ved verkstedet på Kolbotn med tanke på mulige spor i Sigrid-saken, men kunne fått en enklere jobb om teleselskapet de siktede mennene har brukt hadde lagret viktige data én dag lenger. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Såkalte passive trafikkdata, som kan ha inneholdt posisjon med tidspunkt for helt sentrale mobiltelefoner i Sigrid-saken, har gått tapt fordi denne informasjonen ble slettet etter nøyaktig 30 dager.

Det opplyser politiadvokat Cecilie Gulnes ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Vi har sikret svært mye elektroniske spor i Sigrid-saken. Men jeg kan bekrefte at innslag i basestasjoner på tidspunktet da Sigrid forsvant har blitt slettet, fordi lagringstiden hos det aktuelle teleselskapet var for kort. Dette var data som kunne vært med på å fortelle oss hvor de siktede befant seg akkurat da, sier Gulnes.

Bare timer unna 37-åringen og 64-åringen som nå sitter varetektsfengslet, siktet for forsettlig drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne, ble pågrepet på Kolbotn mandag 3. september - tilfeldigvis akkurat 30 dager etter at 16-åringen ble borte natt til lørdag 4. august.

Hadde pågripelsene skjedd dagen før - eller kanskje bare noen timer tidligere - ville etterforskerne gått klar av teleselskapets slettefrist.

- Vi har data fra seinere tidspunkt søndag 5. august, men ikke så tidlig på natta som da forsvinningen skjedde. Det er selvsagt noe vi gjerne skulle hatt, sier politiadvokaten.

Hun understreker at det ikke bare er politiet som kan nyte godt av trafikkdata.

- Det er uheldig for etterforskningen at vi ikke kan ettergå hvor de enkelte telefonene eventuelt har slått inn, men du skal ikke se bort fra at det også er et problem for siktede, med tanke på mulige alibier, sier Gulnes til Dagbladet.

Mye er sikret Politiet vil ikke gå inn i detaljer om hvilke basestasjoner det dreier seg om eller hvor store problemer det har skapt.

- UHELDIG: Ifølge politiadvokat Cecilie Gulnes kunne dataene som ble slettet ha bidratt til å dokumentere hvor de siktede var akkurat da Sigrid forsvant.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
- UHELDIG: Ifølge politiadvokat Cecilie Gulnes kunne dataene som ble slettet ha bidratt til å dokumentere hvor de siktede var akkurat da Sigrid forsvant. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Fra før er det kjent at politiet kort tid etter forsvinningen sikret utskrifter fra  basestasjoner ved Østensjø. Etter pågripelsene på Kolbotn er også telefoner hos de siktede beslaglagt med mye informasjon i abonnementene. Men etterforskerne rakk trolig ikke å få alt de ønsket fra basestasjoner nærmere de siktedes tilholdssteder.

- Det pågikk en omfattende etterforskning fra Sigrid forsvant. Det betyr at vi på ingen måte sto på bar bakke da hun ble funnet. Vi har sikret svært mye, men vil av hensyn til etterforskningen ikke si hva, sier Gulnes.

- Ville gitt alibi Advokat Aase Karin Sigmond, som sammen med advokat Heidi Ysen er oppnevnt som forsvarer for 64-åringen fra Vestby, mener det er beklagelig at politiet ikke fikk sikret de aktuelle basestasjon-opplysningene.

- Datasporene ville kunne gitt vår klient alibi. Selv om jeg prinsipielt er motstander av datalagringsdirektivet, er det åpenbart at politiet hadde kunnet fått bekreftet vår klients alibi. Derfor er det trist at politiet ikke hentet inn datasporene før de ble slettet, sier Sigmond til Dagbladet.

- Ikke til for politiet Det er i dag opp til det enkelte teleselskap hvor lenge passive trafikkdata blir værende i systemet før det slettes fortløpende.
Juridisk direktør i Datatilsynet, Kim Ellertsen, sier slik lagring vurderes ut fra teleselskapets behov, ikke politiets ønsker.

- Teleselskapet er ikke en forlenget arm for politiet, sier Ellertsen til Dagbladet.

Han sier lagring av passive trafikkdata er noe mer flyktig enn aktiv trafikkdata. Hovedregelen tar utgangspunkt i personopplysningsloven som skal skape en balanse mellom teleselskapets behov og deres kunder.

Selskapet kan behandle dataene til egne formål, det kan være for å utarbeide en regning til kunden eller av driftshensyn, som i dette tilfellet, opplyser direktøren.

- Selskapet kan lagre dataene av driftshensyn, men ikke lengre enn det er behov for. Jeg ser at politiet er frustrerte, fordi de har sine behov når teknologien gir de mulighetene, sier Ellertsen.

Varierer stort Telenor opplyser at noen data kan forsvinne også mye raskere enn enn etter en måned. Det avhenger både av sted og hvilken type abbonement man har.

MANGLER ALIBI: Verken den siktede 37-åringen eller 64-åringen kan ifølge politiet dokumentere at de var et annet sted enn Østensjø da Sigrid forsvant.
MANGLER ALIBI: Verken den siktede 37-åringen eller 64-åringen kan ifølge politiet dokumentere at de var et annet sted enn Østensjø da Sigrid forsvant. Vis mer

- Personer som ikke bruker telefonen registreres likevel av basestasjoner for at Telenor skal kunne være forberedt på at noen skal ringe eller ta imot en samtale. Oversikten over telefoner som har vært i et område, men ikke har blitt brukt slettes når kapasiteten på basestasjonen er full. Dette varierer etter hvor mange mennesker som beveger seg i området, og kan ta alt fra noen timer til noen dager. Bruker du derimot telefonen din, vil disse dataene i snitt lagres i tre måneder, fordi Telenor skal kunne fakturere deg for samtaler eller meldinger, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Han kjenner ikke til problemene som oppsto etter pågripelsene, og politiet har ikke opplyst hvilke teleselskaper de siktede hadde abonnement hos. Telenor har bistått tidligere i etterforskningen.

- Vi utleverer alltid de data politiet ber om, og det har vi også gjort i denne saken, sier Amundsen.

- BEKLAGELIG: 64-åringens forsvarer, Aase Karine Sigmond, er prinsipielt ingen tilhenger av forlenget datalagring, men mener det er trist for hennes klient at politiet ikke fikk hentet telefonsporene før de forsvant. Foto: Jacques Hvistendahl
- BEKLAGELIG: 64-åringens forsvarer, Aase Karine Sigmond, er prinsipielt ingen tilhenger av forlenget datalagring, men mener det er trist for hennes klient at politiet ikke fikk hentet telefonsporene før de forsvant. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media