Viktige ting

Det var en asteroide som traff Yucatan-halvøya med en kraft fem milliarder ganger større enn Hiroshima-bomben. Det utslettet dinosaurene og åpnet veien for pattedyrene som altså er oss. Men Edward Teller er usikker på utfallet dersom eksperimentet skulle bli gjentatt, og har derfor lansert ideer for hvordan en truende asteroide kan styres unna jorda, dersom den skulle dukke opp slik XF11 gjorde i astronomenes regnestykker noen dager her i vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edward Teller er ikke et navn som er på alles lepper, men hans arbeid har påvirket verdenshistorien og våre liv siden han kjørte atomfysikeren Leo Szilard til Albert Einsteins sommerhytte under krigen. Der fikk de to Einstein til å undertegne et brev til president Franklin D. Roosevelt der det sto at det ville være mulig å lage en «ny type og svært kraftig» bombe.

Roosevelt satte i gang Manhattan-prosjektet, og de ungarske geniene Szilard, Eugene Wigner og Edward Teller var med da verdens første atombombe ble bygd i Los Alamos. Noen år seinere var det Tellers ideer som førte til gjennombrudd i arbeidet med vannstoffbomben. Den førte videre til sprengladninger som kunne plasseres på raketter i atomdrevne undervannsbåter, slik at det ble umulig å «vinne» en atomkrig med et massivt overraskelsesangrep.

  • Mens Robert Oppenheimer, Szilard og flere andre av forskerne som bygde atombomben, fikk sjelekvaler og enten trakk seg, ble presset ut eller dømt for å ha lekket atomhemmeligheter til Sovjet, har antikommunisten Edward Teller aldri bedt om unnskyldning for noe. Han gikk hardt ut mot Oppenheimer, og det svekket dem begge to.
  • Teller har funnet opp svært mye av det denne avisa og mange andre har vært imot både under og etter den kalde krigen. Men 90-åringen som er knyttet til Hoover Institution i California, vil ikke gi seg, og må av og til legges inn på sykehus når han blir ivrig. Også fra sykesenga fortsetter idéstrømmen i den aldri hvilende, superkreative hjernen. Slik som denne ideen om å bruke atombomber til å styre truende asteroider unna en kollisjon med vår planet. Foreløpig er ideene bare realisert i katastrofefilmene «Deep Impact» og «Armageddon».
  • Tellers beundrere gir hans ideer æren for at Sovjetunionen gikk i oppløsning. I 1967 orienterte han den nyvalgte guvernøren i California, en viss Ronald Reagan, om sitt arbeid med et forsvar mot raketter. 16 år seinere, i 1983, var Teller til stede på middagen der president Ronald Reagan lovet det amerikanske folk et skjold, en total beskyttelse mot angripende atomraketter fra Det ondes imperium, Sovjetunionen.
  • Edward Teller hadde igjen satt sitt tankeavtrykk på verdenspolitikken. Han selv er overbevist om at stjernekrigsprogrammet rustet Sovjet i kne og ga USA seieren i Den kalde krigen.
  • Nå for tida er han ikke bare opptatt av metoder for å endre kursen til asteroider. Teller mener også at han har løsningen som vil redde vår verden fra den ødeleggende oppvarmingen som forårsakes av klimagasser i atmosfæren. Han foreslår å bygge sikre atomreaktorer 200 meter ned i bakken. Disse reaktorene har ingen bevegelige deler og klarer seg uten menneskelig tilsyn i tretti år. Teller mener at atomkraftverkene kan pensjonere forurensende kraftverk som brenner olje eller gass og som bidrar tungt til forurensingen.

Der ble ideen om Star Wars født, til hoderisting fra nesten hele det øvrige vitenskapelige miljø i USA og resten av verden.

Man blir klokere av å være uenig med Edward Teller, for han tenker på viktige ting.