Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guri Melby snekrer nytt Venstre-program

- Viktigere enn ledervalget

Guri Melby leder arbeidet med programmet som skal få velgerne tilbake til Venstre i neste valg. Nå håper hun partiet vil bruke energien på dette, i stedet for å krangle om hvem som skal stå i front.

LEDER PRESTISJEUTVALG: Guri Melby er Trine Skei Grandes vara på Stortinget. Nå leder hun det viktige arbeidet med å utforme Venstres handlingsprogram for neste periode. Foto: Hans Arne Vedlog
LEDER PRESTISJEUTVALG: Guri Melby er Trine Skei Grandes vara på Stortinget. Nå leder hun det viktige arbeidet med å utforme Venstres handlingsprogram for neste periode. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Hvis all PR, som munnhellet sier, virkelig var god PR, skulle Venstre vært Norges største parti.

Bompengekrise, debatt om snikislamisering, internkrangel og en tiltakende lederdebatt er noen av kontroversene rundt partiet den siste tida.

Ved høstens valg fikk Venstre bare 3,9 prosent oppslutning, og i Dagbladets ferske partibarometer er nivået enda lavere - 3,6 prosent.

Nå er arbeidet med å finne veien ut av uføret i gang. Venstre-profilen Guri Melby, som er en av dem som er foreslått som kandidat til ledervervene i partiet, leder arbeidet med å meisle ut et nytt partiprogram.

Lørdag skal hun snakke om hovedutfordringene som Venstre står overfor, under den store samlingen av tillitsvalgte og folkevalgte på partiets landskonferanse på Fornebu.

Venstre-identitet

- Dette programmet er en gylden anledning til å spisse oss og vise tydeligere hvordan de ulike sakene våres henger sammen. Mange har snakket om manglende tydelighet. Jeg mener vi er tydelige i mange enkeltsaker, som i miljøpolitikken og hvor vi vil i skolepolitikken, men vi har ikke greit å vise sammenhengen i politikken vår godt nok, sier Melby.

Hun mener partiet må klare å vise fram hva som Venstres store, overordnede prosjekt i politikken.

- Jeg tror at for mange velgere handler det ikke bare om enkeltsaker når de gjør et valg. Det handler om identitet, troverdighet og forutsigbarhet. De må se hva som er den overordna paraplyen som gjør oss forutsigbare slik at de ser at når Venstre mener slik og slik - så mener de sikkert dette også, sier Melby.

- Og hva er Venstres identitet?

- Venstres kjerne handler om frihet. Vi er et liberalt parti. Det er Ikke bare frihet forstått som at staten skal blande seg minst mulig, men også positiv frihet, der vi hjelper mennesker å realisere sine muligheter, mener Melby.

- Mer enn mange privatskoler

- Det blir lett brutt ned til bare noe enkelt som valgfrihet til å velge hvilken skole du vil gå på. Men i skolepolitikken handler det om tilgang til utdanning for alle, og like gode muligheter til å realisere ditt eget liv uavhengig av økonomi. Jeg mener gratis kjernetid i barnehagen er vel så viktig som at det skal finnes masse privatskoler å velge mellom.

- Er det mer Venstre enn mange privatskoler?

- Ja, selv om det er helt greit at folk også har valgfrihet. Men det er ikke nødvendigvis det viktigste for å sikre seg en utdanning. Det er vel så viktig å ha gode lærere om du bor i Utsira eller Oslo. Det er også frihet, mener Melby.

Hun håper arbeidet kan gi energi til partiorganisasjonen.

- Jeg håper det bidrar til at flere setter seg ned og tenker over hvilke saker vi skal gå til valg på i 2021 og kanskje bruker energien på det i stedet for å snakke om hvem som skal stå i front i valgkampen, sier Melby.

Lederstrid

Etter høstens dårlige valg, har flere tatt til orde for å bytte ut Venstre-leder Trine Skei Grande, eller andre i ledertrioen. Ifølge valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen, er innspillene fra partiet «fornyelse, fornyelse, fornyelse».

Likevel har hele partiledertrioen, som foruten Trine Skei Grande består av nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen, sagt at de «stiller seg til disposisjon» for partiet.

- Hvilken betydning har det for oppslutningen hvem som leder partiet?

- Det er faktisk et kjennetegn i norsk politikk at den ikke er så personorientert, at velgerne faktisk er mer opptatt av parti og saker enn personer. Jeg tror hva vi gjør i programprosess er viktigere enn hva vi ender opp med i ledervalget, sier Melby.

Trine Skei Grande gjorde det tidligere denne uka klart at det var opp til valgkomiteen å svare på hvordan de skal få til fornyelse, når hele partiledelsen er innstilt på å fortsette.

Nå frykter flere at partiet står overfor måneder med intern maktkamp og posisjonering før valgkomiteen legger fram sin anbefaling i mars.

- Jeg tror det er litt opp til oss selv hvordan vi takler den prosessen. Så lenge alle som er aktører i prosessen opptrer redelig og bruker den til å snakke om politikk, så tror jeg vi kan komme helt ut av det, sier Melby.

- Hva har du sagt til valgkomiteen?

- At jeg stiller meg til disposisjon for partiet. Det betyr at jeg vil ha verv uten at jeg har spesifisert hva.

- Hvilke råd gir du valgkomiteen?

- Det skal jeg si til komiteen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media