Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viktor Jusjtsjenko vinner maktkampen

Ukrainas presidentvalg har vært en knallhard personkamp mellom Viktor Jusjtsjenko og Viktor Janukovitsj. Den kampen ser Jusjtsjenko ut til å vinne på knockout.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingen om at valget er underkjent kommer nå fra Ukrainas høyesterett.

Selv om krisen ennå ikke er avklart, er det nå svært små sjanser for at Viktor Janukovitsj, mannen som er utropt til vinner av presidentvalget, blir Ukrainas nye leder.

Kampen mellom de to kandidatene har vært bitter og tøff både før og etter valget.

- Bruker folket

Ifølge opposisjonen er 54 år gamle Janukovitsj, som er straffedømt to ganger, en lite intelligent politiker som knapt er i stand til å stave riktig. Jusjtsjenkos tilhengerskare mener også at myndighetene forsøkte å forgifte deres kandidat i forkant av valget.

Janukovitsj-supporterne svarer med å mene at Jusjtsjenko splitter Ukraina i to, og anklager ham for å opptre som Europas og USAs forlengede arm.

- Jusjtsjenko bruker folket til å destabilisere situasjonen, sier Vitalij Azarjev til NTB utenfor hovedkvarteret til Janukovitsj.

Azarjev kommer fra Kiev, og er ikledd et blått og hvitt skjerf.

- Det har vært overtramp på begge sider, sier han om opposisjonens anklager om valgfusk.

Ikke skuffet

Men blant hordene på Uavhengighetsplassen midt i Kiev, er ingen i tvil om at feil mann er utropt til president.

- Jeg hørte om Jusjtsjenko første gang mens han ennå var sjef for sentralbanken. Jeg skrev ned navnet hans, og har støttet ham siden. Han har ennå ikke skuffet meg, sier Zinaida Olijnyk (56) til NTB.

Sammen med Halyna Savtsjyn (48) og Svitlana Kravets (25) fra Lviv hadde hun fredag møtt fram for å støtte Jusjtsjenko. Alle tre håper 50-åringen vil bli Ukrainas neste president, og Olijnyk tror det uansett er liten sannsynlighet for at Janukovitsj vil gå seirende ut av tvekampen og bli president.

- Det er en skremmende tanke, sier hun.

- Det er ingen mulighet for at Janukovitsj blir president, mener Savtsjyn.

- Symbol

Kvinnene med de oransje vimplene får støtte fra Ukraina-eksperten Taras Kuzio.

- Janukovitsj er ferdig. Han har ingen mulighet til å bli president, sier han til NTB.

- Dersom det blir et nytt valg med disse to kandidatene, vil Jusjtsjenko vinne med en margin på opptil 80-20. Jusjtsjenko er ikke lenger bare en kandidat, men et symbol, sier Kuzio, som er gjesteprofessor ved George Washington University i USA.

- Folk er sinte på Janukovitsj. Han har sin maktbase i regionene Donetsk og Lugansk, men vil maksimalt få 30 prosent av stemmene om han stiller igjen, mener Kuzio.

Valgkommisjonen utropte Janukovitsj til vinner av valget i forrige uke. Men opposisjonen mener myndighetene måtte jukse til seg seieren, selv om Janukovitsj hadde støtte fra avtroppende president Leonid Kutsjma og Russlands president Vladimir Putin.

Et flertall i nasjonalforsamlingen stemte for mistillit mot statsminister Janukovitsj, og nå har også Kutsjma sagt at han er villig til å sparke regjeringen. (©NTB)

<B>GODE ODDS:</B> Jusjtsjenko ut til å vinne på knockout i Ukraina.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media