Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil advare mødre mot pedofile

Utenlandske kvinner må advares før de gifter seg med sexdømte nordmenn. Anita Apelthun Sæle (KrF) vil åpne strafferegistrene for UDI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apelthun Sæle vil at Utlendingsdirektoratet (UDI) skal få tilgang til å sjekke strafferegisteret for å avsløre dømte overgripere, skriver Bergens Tidende.

I dag har ikke UDI anledning til å sjekke strafferegisteret til menn som henter utenlandske kvinner til Norge for ekteskap.

Det er et kjent problem at pedofile gifter seg med alenemødre fra utlandet for å få tilgang til barna deres. Arne Huuse bekreftet nylig overfor avisen at Kripos er kjent med problemet og arbeider med det. I fjor høst tok også Krisesentersekretariatet opp samme problemstilling.

- Det må være et minimumskrav at kvinnene vet hvem de egentlig gifter seg med, sier Apelthun Sæle og viser til at menn i flere yrker må kunne fremvise vandelsattest.

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet sier til avisen at tiltaket bør vurderes:

- Hvis en sjekk i strafferegisteret kan avsløre en modus som tilsier at noen kan begå nye overgrep, kan det absolutt være relevant å opplyse den vordende brud om dette, sier han.

(NTB)

Hele Norges coronakart