Joe Biden og Kamala Harris

- Vil aldri akseptere ham

Mellom 25 - 30 prosent av republikanerne vil aldri godta en demokratisk president, uansett, ifølge USA-ekspert. - De er overbeviste om at «systemet» er rigget mot dem.

USAS NYE PRESIDENT: USA har talt, Joe Biden blir USAs neste president. Dette hadde han å si på talerstolen etter seieren. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump har siden sin første tale etter valgdagen ikke vist noen tegn til å erkjenne et nederlag - tvert imot.

Da han inntok talerstolen onsdag morgen hevdet han at han hadde vunnet valget. Han gikk ut mot «valgjuks», uten å ha noen beviser for det, og truet med å ta opptellingen av poststemmer til Høyesterett.

Under sin andre tale natt til fredag gjentok han budskapet og kom med nye påstander om valgfusk.

- Teller du de ulovlige stemmene, kan de prøve å stjele valget fra oss, hvis du teller stemmene som kom inn seint. Vi ser nøye på det. Mange stemmer kom inn seint, sa Trump.

Joe Biden ble lørdag kveld utropt som vinner av det amerikanske presidentvalget av CNN, AP og Fox News - mer enn et døgn etter Dagbladets tall-leverandør Decision Desk.

Avviser fakta

Også natt til lørdag tok Trump Twitter i bruk, og skrev at han vil fortsette å kjempe for gjennomsiktighet i valgprosessen, og at han mener at dette ikke lenger handler om dette valget, men om integriteten til hele valgprosessen.

- Vi kommer til å forfølge denne prosessen med alle lovens virkemidler, for å garantere at det amerikanske folk har tillit til regjeringen, skrev Trump.

Og retorikken når fram. I USA er det nemlig mange nå som tror på Trump, og mener at han har rett.

- Generelt vet vi at mange velgere er feil- eller uinformert, og avviser fakta som går mot deres forhåndsoppfatninger. Dette kjennetegner mange, men absolutt ikke alle Trump-tilhengerne, sier USA-ekspert og forsker Hilmar Mjelde ved Norce forskningssenter til Dagbladet.

LANGET UT: President Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer

- Godtas aldri

For Joe Biden, som blir USAs neste president, vil dette by på utfordringer, mener forskeren.

- Det gjør det vanskeligere for ham å bygge en politisk koalisjon for sin politiske agenda i Kongressen, sier Mjelde.

- Vil Biden etter dette valget og Trumps retorikk, noensinne oppfattes av Trumps tilhengere som en legitim president?

- Nei, 25 - 30 prosent av republikanerne vil aldri godta en demokratisk president, uansett. De er overbeviste om at «systemet» er rigget mot dem, sier Mjelde, som legger til at han tror like mange demokrater ikke ville godtatt en ny periode med Trump.

Å overbevise disse menneskene om at det ikke stemmer at demokratene «har stjålet valgseieren» fra Trump, vil ikke være mulig for Biden, mener forskeren.

- Men han kan dempe konfliktnivået med den forsonlige tonen sin. Biden har sagt og gjort alle de riktige tingene så langt – i kraft av sin erfaring, stil og personlige bakgrunn er han etter mitt skjønn den riktige presidenten for USA på dette tidspunktet i historien. USA trenger nå desperat en innsider som kjenner det politiske systemet, sier Mjelde.

- Må handle fort

Et av temaene Joe Biden har repetert i talene sine etter valgdagen, er at han vil være en samlende president for alle amerikanere, uavhengig av deres politiske ståsted.

- Vi er kanskje politiske motstandere, men vi er ikke fiender. La oss legge sinnet og demoniseringen bak oss, sa han og viste til opptøyene som har vært flere steder i landet de siste dagene, sa Biden i natt til lørdag.

Mjelde mener Biden har flere viktige oppgaver foran seg, som han må ta tak i raskt.

- Pandemien, økonomien, den sosiale uroen og klima blir hovedprioriteter. Og han må handle fort – en ny president har bare cirka 18 måneder før hans politiske kapital svinner hen, erfaringsmessig, sier USA-eksperten.

Han fortsetter:

- Jeg mener det er like viktig at han står opp for den liberale verdensordenen, etter Trumps angrep på internasjonale institusjoner. NATO er berget, inntil videre.

Eirik Løkke, rådgiver i Civita, forteller at Trump trolig vil sutre over valgnederlaget for resten av livet. Video: Dagbladet TV Vis mer

Florida år 2000

I år 2000 sto presidentvalget mellom Al Gore og George W. Bush. I Florida var resultatet svært jevnt, og mange mente at Gore hadde krav på ny opptelling, men dette ble slått fast som grunnlovsstridig av Høyesterett. Dermed ble Bush erklært som valgvinner.

Mjelde mener det til en viss grad er likheter mellom det som nå foregår i USA og demokratenes nederlag i 2000.

- Skepsisen var mer situasjonsavhengig i 2000. I dag opplever USA derimot utbredt mistillit til demokratiske institusjoner generelt, i langt større grad enn i 2000, sier Mjelde.

- Bush hadde også en helt annen retorikk enn Trump. Valgkampbudskapet hans var at han var en «medfølende konservativ». Trump har derimot aldri vist raushet overfor motstanderne, legger han til.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer