Avviser tvangsvaksinering:

- Vil aldri aksepteres

Smitterekord i Oslo og nye omikron-tilfeller. Pandemien er på ingen måte over, og det har nå blitt innført nye nasjonale og regionale tiltak. Jusekspert er klar på at ett tiltak ikke vil bli aktuelt.

FRIVILLIG: Over 70 prosent av befolkningen har fått to vaksinedoser i Norge. Men for mange kan både tredje og fjerde dose bli satt i løpet av våren. Foto: Berit Roald / NTB
FRIVILLIG: Over 70 prosent av befolkningen har fått to vaksinedoser i Norge. Men for mange kan både tredje og fjerde dose bli satt i løpet av våren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringen holdt klokka 16 torsdag ny pressekonferanse om corona-situasjonen. Det skjedde bare timer etter at Oslo meldte om ny smitterekord med over 1000 nye tilfeller siste døgn.

Samtidig melder NRK at utbruddet etter julebordet på restaurant Louise i Oslo kan vise seg å være det største registrerte smitteutbruddet med omikron i verden. Det var 120 detagere tilstede på julebordet. 60 av disse har fått påvist coronasmitte.

Tirsdag ble coronapasset endelig sluppet og kan tas i bruk av kommunene. Men flere har etterlyst ytterligere verktøy for å begrense smitten og øke vaksinasjonsgraden. Drøye 4,2 millioner nordmenn har nå fått første dose, mens 71 prosent er fullvaksinert.

Advokat Jon Wessel-Aas har menneskerettigheter som spesialfelt. Han er klar på at ett tiltak ikke vil være aktuelt.

Et sted går grensa

- Å bruke fysisk tvang for å vaksinere folk i Norge mot Covid, kan man nok utelukke først som sist. Det vil aldri aksepteres innenfor rammene av Grunnloven og våre menneskerettsforpliktelser. Men indirekte er det mange muligheter for å sette inn tiltak som i ulik grad vil presse fram vaksinering, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.