Avviser tvangsvaksinering:

- Vil aldri aksepteres

Smitterekord i Oslo og nye omikron-tilfeller. Pandemien er på ingen måte over, og det har nå blitt innført nye nasjonale og regionale tiltak. Jusekspert er klar på at ett tiltak ikke vil bli aktuelt.

FRIVILLIG: Over 70 prosent av befolkningen har fått to vaksinedoser i Norge. Men for mange kan både tredje og fjerde dose bli satt i løpet av våren. Foto: Berit Roald / NTB
FRIVILLIG: Over 70 prosent av befolkningen har fått to vaksinedoser i Norge. Men for mange kan både tredje og fjerde dose bli satt i løpet av våren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Regjeringen holdt klokka 16 torsdag ny pressekonferanse om corona-situasjonen. Det skjedde bare timer etter at Oslo meldte om ny smitterekord med over 1000 nye tilfeller siste døgn.

Samtidig melder NRK at utbruddet etter julebordet på restaurant Louise i Oslo kan vise seg å være det største registrerte smitteutbruddet med omikron i verden. Det var 120 detagere tilstede på julebordet. 60 av disse har fått påvist coronasmitte.

Tirsdag ble coronapasset endelig sluppet og kan tas i bruk av kommunene. Men flere har etterlyst ytterligere verktøy for å begrense smitten og øke vaksinasjonsgraden. Drøye 4,2 millioner nordmenn har nå fått første dose, mens 71 prosent er fullvaksinert.

Advokat Jon Wessel-Aas har menneskerettigheter som spesialfelt. Han er klar på at ett tiltak ikke vil være aktuelt.

Et sted går grensa

- Å bruke fysisk tvang for å vaksinere folk i Norge mot Covid, kan man nok utelukke først som sist. Det vil aldri aksepteres innenfor rammene av Grunnloven og våre menneskerettsforpliktelser. Men indirekte er det mange muligheter for å sette inn tiltak som i ulik grad vil presse fram vaksinering, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

Advokaten legger imidlertid til at de ytre juridiske rammene, i form av Grunnloven og menneskerettskonvensjonen, gjør at man kan innføre en rekke regler og begrensninger for uvaksinerte. En forutsetning er likevel at staten kan overbevise om at begrensningene eller reglene vil ha en effekt som gjør det forholdsmessig, både innen effekten av vaksinen og at begrensningene er relevante og forholdsmessige.

- Det er umulig å gi et svart-hvitt-svar på hva som er forholdsmessig, og hvert enkelt tiltak må vurderes konkret, sier Wessel-Aas.

OMIKRON: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innkalte til pressekonferanse om omikron-smitten. Her understreket hun at det er viktig at folk vaksinerer seg. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

Nektet uvaksinerte barnehage

Mens coronapasset er det foreløpig siste tiltaket kommunene har fått mulighet til å ta i bruk, har også andre tiltak for å øke vaksinasjonsgraden vært gjenstand for diskusjon. Samtidig har Folkehelseinstituttet vært tydelig på at det er et viktig prinsipp i Norge at vaksinasjon skal være frivillig, og instituttet har lagt til grunn at passet ikke skal brukes med formål om å motivere innbyggerne til å vaksinere seg. Erfaringer fra andre land viser likevel at den indirekte effekten av bruk av passet har vært at flere vaksinerer seg.

Men det finnes også konkrete eksempler fra andre europeiske land, hvor man har gått langt i å innføre begrensninger for uvaksinerte. Wessel-Aas viser blant annet til en sak fra Tsjekkia som endte med storkammeravgjørelse hos Menneskerettighetsdomstolen. Saken gjaldt vaksinering av barn, men ikke Covid-vaksinering.

- Der kunne foreldre bli bøtelagt dersom de ikke lot barna sine vaksineres. Barna fikk i tillegg ikke gå i barnehage dersom de ikke var vaksinert. Dette ble klaget inn for Menneskerettighetsdomstolen med bakgrunn i blant annet krenkelse av personvernet, sier Wessel-Aas og fortsetter:

- Menneskerettsdomstolen kom til at inngrepet var akseptabelt, som et nødvendig og forholdsmessig inngrep for å beskytte folkehelsen. Det ble blant annet kalt vekt på at det dreide seg om alvorlige, smittsomme sykdommer og at vaksinenes effekt var godt dokumentert. Samtidig var det ikke snakk om fysisk tvang, men om bøteleggelse og nekt av barnehageplass ved vaksinenekt. Inngrepet var derfor forholdsmessig.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

Det store spørsmålet

Ifølge advokaten ligger det nå flere saker inne hos Menneskerettighetsdomstolen, fra helsepersonell som har fått beskjed om at de må vaksineres dersom de skal komme på jobb. Disse sakene er foreløpig ikke behandlet.

Torsdag innførte regjeringen en rekke regionale og nasjonale tiltak. Statsminister Jonas Gahr Støre gikk imidlertid ut og sa regjeringen foreløpig ikke er på det nivået at de ønsker å innføre tiltak i hjemmene hos folk.

Wessel-Aas mener eksempelet fra Tsjekkia viser at det prinsipielt sett ikke er i strid med menneskerettskonvensjonen å legge enkelte begrensninger på folks friheter og rettigheter, dersom de uten medisinsk akseptabel grunn nekter å la seg vaksinere mot allmennfarlige, smittsomme sykdommer.

- Vi har jo egentlig allerede opplevd noen slike begrensinger, da vi hadde reiserestriksjoner for dem som ikke hadde gyldig Covid-pass. Spørsmålet nå er om det er grunnlag for å innføre regler som begrenser handlefriheten innenlands på visse områder for dem som nekter å la seg vaksinere, sier advokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer