Avviser tvangsvaksinering:

- Vil aldri aksepteres

Smitterekord i Oslo og nye omikron-tilfeller. Pandemien er på ingen måte over, og det har nå blitt innført nye nasjonale og regionale tiltak. Jusekspert er klar på at ett tiltak ikke vil bli aktuelt.

FRIVILLIG: Over 70 prosent av befolkningen har fått to vaksinedoser i Norge. Men for mange kan både tredje og fjerde dose bli satt i løpet av våren. Foto: Berit Roald / NTB
FRIVILLIG: Over 70 prosent av befolkningen har fått to vaksinedoser i Norge. Men for mange kan både tredje og fjerde dose bli satt i løpet av våren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringen holdt klokka 16 torsdag ny pressekonferanse om corona-situasjonen. Det skjedde bare timer etter at Oslo meldte om ny smitterekord med over 1000 nye tilfeller siste døgn.

Samtidig melder NRK at utbruddet etter julebordet på restaurant Louise i Oslo kan vise seg å være det største registrerte smitteutbruddet med omikron i verden. Det var 120 detagere tilstede på julebordet. 60 av disse har fått påvist coronasmitte.

Tirsdag ble coronapasset endelig sluppet og kan tas i bruk av kommunene. Men flere har etterlyst ytterligere verktøy for å begrense smitten og øke vaksinasjonsgraden. Drøye 4,2 millioner nordmenn har nå fått første dose, mens 71 prosent er fullvaksinert.

Advokat Jon Wessel-Aas har menneskerettigheter som spesialfelt. Han er klar på at ett tiltak ikke vil være aktuelt.

Et sted går grensa

- Å bruke fysisk tvang for å vaksinere folk i Norge mot Covid, kan man nok utelukke først som sist. Det vil aldri aksepteres innenfor rammene av Grunnloven og våre menneskerettsforpliktelser. Men indirekte er det mange muligheter for å sette inn tiltak som i ulik grad vil presse fram vaksinering, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer