- Vil aldri få besøke bestemor

Masud Gharahkhanis engasjement rundt opptøyene i Iran har kostet. - Det er noe jeg må leve med, sier han til Dagbladet. For stortingspresidenten nekter å tie.

KRITIKER: Stortingspresident Masud Gharahkhani har vært tydelig i sin støtte til demonstrantene i Iran. Det koster. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
KRITIKER: Stortingspresident Masud Gharahkhani har vært tydelig i sin støtte til demonstrantene i Iran. Det koster. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - De som er ute og demonstrerer, de gir seg ikke. Dette er unge mennesker, og de tilhører er en generasjon som ikke tolererer dette regimet lenger, sier en alvorstynget Masud Gharahkhani (Ap) til Dagbladet.

Det var i midten av september at de landsomfattende demonstrasjonene i Iran brøt ut, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt.

Ikke siden revolusjonen i 1979 har man sett så store protester i landet.

Ifølge organisasjonen Iran Human Rights er minst 475 mennesker drept og mer enn 18.000 er pågrepet. Så langt har regimet også henrettet flere for sin rolle i opptøyene.

Det er demonstrantenes pågangsmot tross regimets brutalitet som driver stortingspresidentens engasjement. Og selv om han har møtt både kritikk og motstand, har han ikke tenkt å stoppe.

Nå øyner han håp for landet han ble født i, men måtte flykte fra som liten gutt.

- Det kommer helt sikkert til å ta tid, men at det kommer til å bli en forandring, det tror jeg, sier Gharahkhani til Dagbladet.

Preget

Dagbladet møter stortingspresidenten på hans ærverdige kontor.

I desembermørket er det opplyste pariserhjulet på julemarkedet som utgjør det største blikkfanget ut mot Karl Johan, men stortingspresidenten trekker selv fram demonstrasjonene og markeringene som jevnlig finner sted på Eidsvolls plass, som noe av det beste med denne utsikten.

FØLGER MED: Masud Gharahkhani følger med på utviklinga i Iran. Han tror og håper demonstrasjonene vil føre til en forandring, selv om det kanskje tar litt tid. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
FØLGER MED: Masud Gharahkhani følger med på utviklinga i Iran. Han tror og håper demonstrasjonene vil føre til en forandring, selv om det kanskje tar litt tid. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

- Jeg får stadig vekk meldinger av folk i Iran som sier de er klar over at det å demonstrere ute i gatene kan føre til at de blir drept. Men at de likevel er villige til å gjøre det, fordi de ikke klarer å leve under dette regimet. Det er ganske sterkt å høre, sier Gharahkhani.

Blant de tusenvis som sitter fengslet for sin motstand er det mange unge aktivister, kulturpersonligheter, journalister og menneskerettsforkjempere.

- I begynnelsen trodde nok mange at dette var av typen demonstrasjoner som dukker opp i Iran fra tid til annen, men nå ser man at dette ikke går over. Det er i hele landet og demonstrantene holder trykket oppe. De unge menneskene finner nye, smarte måter å få ut hva som skjer til tross for at Internett stenges ned, sier Gharahkhani.

- Men man ser også at brutaliteten fra regimet øker, fortsetter han alvorlig.

Gharakhani påpeker at Mahsa Amini ble symbolet på at ingen skal få bestemme hvordan du skal kle deg, men at demonstrasjonene samtidig handler om mye mer enn hijab.

- Det handler om samfunnets fordeling av ressurser og det samme demokratiet og friheten som vi selv har.

- Gir dem håp

For kort tid siden besluttet EU å innføre en ny og «meget hard» sanksjonspakke mot Iran.

Ytterligere 24 personer og fem juridiske enheter knyttet til den iranske ledelsen er ført opp på EUs sanksjonsliste.

Mens droneleveranser til Russland var én begrunnelse, var nye henrettelser av demonstranter den andre.

Til tross for det iranske regimets brutalitet, tror ikke Gharahkhani at regimet vil lykkes i å slå ned opptøyene.

- Jeg tror vi bare ser begynnelsen på noe ganske stort. Jeg tror ikke det er mulig for regimet å gå tilbake til full kontroll. Og når man i tillegg ser at det internasjonale samfunnet reagerer som det gjør, så betyr også det veldig mye. Og det internasjonale presset og solidariteten demonstrantene ser, gir dem utrolig mye håp.

Kritikk fra egne

Ifølge Gharahkhani har han hele tida visst hva han har gjort når han på ulike vis har uttalt seg og engasjert seg i hendelsene som utfolder seg i fødelandet. Men at videoene han har laget og delt skulle bli sett av millioner av mennesker på så kort tid, var han ikke forberedt på.

- Jeg vet at det er blitt lagt merke til at jeg har brukt min stemme, og det er derfor jeg får så mange meldinger. De ber meg om å fortsette, sier Gharahkhani.

KRTIKK: Masud Gharahkhani har fått kritikk fra egne for sine uttalelser i lys av sin rolle som stortingspresident. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
KRTIKK: Masud Gharahkhani har fått kritikk fra egne for sine uttalelser i lys av sin rolle som stortingspresident. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

Det er heller ikke bare demonstrantene som har fått med seg den norske stortingspresidentens uttalelser om Iran. Norges ambassadør i Iran har flere ganger i høst blitt kalt inn på teppet som følge av stortingspresidentens uttalelser.

Også fra stortingets egne folkevalgte har Gharahkhani høstet kritikk.

- Det er ikke plass for utenrikspolitiske utspill med utgangspunkt i presidentskapet. Presidentskapet har ikke de fullmaktene på vegne av Stortinget, sa Høyre-veteran Michael Tetzschner til NRK.

- Det er uvanlige uttalelser fra en stortingspresident. Er dette et samvittighetsspørsmål for deg?

- Årsaken til at jeg er som jeg er, er det norske folk. Det er de verdiene jeg er fostret opp med. Og jeg har sagt det flere ganger i år, også før krigen i Ukraina: Noen ganger tar man friheten og demokratiet for gitt, og det må vi aldri gjøre i Norge.

PROTEST: Både spillerne og de iranske supporterne valgte å markere sitt standpunkt overfor regimet før VM-kampen mot England. Video: @SwainITV / Twitter Vis mer

- Etter krigen i Ukraina så tenker kanskje vi også vi litt annerledes på det. For meg så blir det helt naturlig å engasjere meg over det som skjer i både Ukraina og Iran, fortsetter Gharahkhani.

Måtte bryte løftet

Han understreker at det er veldig mange som takker han for engasjementet, og at det varmer.

- Dette er også nordmenn som er glad for at jeg som stortingspresident står opp for de samme verdiene vi står for hver dag her på huset.

Men at engasjementet har en pris, er det ingen tvil om. Det er noe både aktivister og journalister langt utenfor Irans grenser er smertelig klar over. Gharahkhani understreker at han ikke kan kommentere sikkerheten rundt seg selv.

- Men jeg har tenkt å fortsette med å uttale meg til tross for konsekvensene, sier Gharahkhani tydelig.

- Har du vært redd?

- Jeg kan ikke kommentere sikkerheten rundt meg selv, men du vet at når du velger et sånt engasjement så vil du aldri ha muligheten til å besøke mennesker du er glad i igjen. Jeg vil aldri kunne besøke bestemor lenger i Iran, selv om jeg lovte bestefar at jeg skulle gjøre det når han gikk bort. Det er noe jeg må leve med. For jeg kan ikke være egoist, når jeg vet at min stemme kan ha en betydning. Folk i Iran blir fengslet og henrettet.

- Følger den iranske ambassaden med på deg?

- Det kan jeg ikke kommentere, avslutter Gharahkhani.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer