-  Vil aldri kysse en snuser igjen

En MMI-undersøkelse avslører at 94 prosent av Norges unge befolkning mener snusing er usexy. En av dem er Karine Dahl (24).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): -  For det første lukter det helt forferdelig, og det ser heller ikke særlig delikat ut. Lukta er verst. Den er som alkohol og gammel svette. Jeg får brekninger, sier Karine, som har hatt snusende kjærester.

Hun dumpet dem ikke på grunn av snusen, men positiv var snusingen ikke. Hun fraråder å kysse en snuser, og vil forsøke å holde seg unna menn som gjør det.

-  Det er målet mitt. Jeg kan iallfall garantere at jeg ikke kommer til å kysse noen som har snus i munnen, sier Karine Dahl.

Kynisk tobakksindustri

Hun mener tobakksgigantene har framkalt en kynisk mote som følge av den nye røykeloven.

-  Spesielt utbredt er dette blitt blant unge gutter, og det ser ikke ut til at de blir færre. I tillegg prøver man seg på jentene. Det er ikke snusen som produkt som lokker nye kunder, men det er følelsen av å være trendy, mener Kristiansands-jenta som nå er bosatt på Grünerløkka i Oslo.

Entydige resultater

MMI-undersøkelsen er utført på oppdrag for Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) blant nordmenn over hele landet i alderen 15 til 23 år.

Resultatene levner ingen tvil om at unge mennesker synes snusing er en negativ faktor når de velger partner, til tross for at det stadig blir flere snusere i Norge.

Det er i røykebastionen Nord-Norge, og i Møre og Romsdal og Trøndelag, at ungdommene tenner minst på snus. 98 prosent synes det er usexy. To prosent i Nord-Norge tenner på snus, mens det i Møre og Romsdal og i Trøndelag ikke er noen av de spurte som synes at snus er sexy.

På Vestlandet er det større håp for dem med bul på leppa: Ti prosent synes snus er sexy, 90 prosent mener det motsatte. I Oslo tenner bare tre prosent på snus, 93 prosent gjør det ikke.I Oslo er også avskyen mot munntobakken stor: 97 prosent mener snus er usexy, mens tre prosent har motsatt syn.

Fraråder snusing

Selv ikke snuserne synes det de bedriver er sexy. 77 prosent av dem synes snus er usexy. 89 prosent av festsnuserne mener det samme.

Gro Jørgensen i Tromsø er ungdomskonsulent i LHL, og mener undersøkelsen gir et tydelig bilde av hva unge mennesker mener om snusen. Hun er ikke overrasket over resultatet, og skulle ønske unge mennesker viker unna snusen.

-  Det er dokumentert at snus gir økt risiko for hjerteinfarkt og diabetes type 2. Dersom man begynner å snuse i stedet for å røyke, bør man heller satse på medisinske hjelpemidler. Snusen inneholder mer nikotin enn sigaretter, og kan skape enda større avhengighet, sier Jørgensen.

SNUSKYSS? NEI TAKK: Karine Dahl (24) har hatt to snusende kjærester, og snuskyss har hun svært lite til overs for. - Lukta gir meg brekninger, sier Karine.