Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil aldri slutte å forsvare USA

Presidenten var offensiv i sin minnetale for 11. september-ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To lyskjegler vil lyse opp himmelen i New York som symbol på tårnene som falt 11. september 2001. President George W. Bush benyttet lørdag treårsdagen til å erklære fortsatt kamp mot terror.

Presis klokken 08.46 lokal tid lørdag sto USA stille til minne om de drepte i terroranslaget tre år tilbake. Tidspunktet er det samme som øyeblikket da det første av Twin Towers i New York ble truffet. Også president George W. Bush holdt ett minutts stillhet på plenen utenfor Det hvite hus.

Ground zero

Da den stille stunden var over, begynte minnehøytideligheten på Ground Zero i New York, og titusener av mennesker var møtt opp på stedet der World Trade Center sto. I år var det foreldre og besteforeldre av de drepte som deltok, og de pårørende leste opp navnene på alle de 2.749 drepte.

- Det finnes ingen betegnelse på foreldre som mister et barn, for det finnes ikke ord som kan beskrive den smerten, sa Michael Bloomberg, ordfører i New York, da seremonien begynte.

Det var to pauser i opplesningen av navnene, én for å markere tidspunktet da det andre av tårnene i World Trade Center ble truffet, og én for tidspunktet da de to tårnene kollapset. Mange brast i gråt under opplesningen, og noen hadde med seg blomster og amerikanske flagg.

To lyskjegler skal ved solnedgang lørdag kveld rettes mot New York-himmelen som symbol på de to tårnene.

- Vil forsvare USA

USAs president George W. Bush brukte treårsmarkeringen lørdag til å forsikre befolkningen om at han aldri vil slutte å forsvare landet.

- Siden den forferdelige morgenen 11. september 2001 har vi kjempet mot terrorister over hele kloden. Vi gjør det ikke for ære eller for makt, men fordi livet til innbyggerne våre står på spill, sa president George W. Bush i en minnehøytidelighet i en kirke i Washington lørdag morgen.

- Vi vet at landet vårt må tenke annerledes etter 11. september. Vi må ta truslene på alvor før de blir til virkelighet. Jeg vil aldri slutte å forsvare USA, uansett hva det koster.

Kampen fortsetter

Demokratenes presidentkandidat John Kerry var i hjembyen Boston i Massachusetts lørdag for å markere treårsdagen.

- Friheten vil vinne, erklærte Kerry i en radiotale. Han la ned krans på en minnestein i Boston, og deltok også på en minnestund.

- Dette er virkelig. Vi er i krig. Vi har et problem, men i stedet for å skremme folk med det, må vi gjøre noe med det, sa Kerry.

I en tale fra Det hvite hus senere på dagen la Bush vekt på at USA i dag er et tryggere sted enn det var for tre år siden, men at kampen mot terror fortsetter.

- USA er fast bestemt på å forbli på offensiven og på å forfølge terroristene hvor de enn måtte drive opptrening, sove eller forsøke å slå seg ned, sa Bush i den direktesendte radiotalen.

(NTB)

MINNET OFRENE: USAs president George W. Bush, hans kone Laura, visepresident Dick Cheney og hans kone Lynne minnet ofrene for terrorangrepene 11. september 2001 med ett minutts stillhet utenfor Det hvite hus lørdag.
OFFENSIV: Den amerikanske presidenten George W. Bush minnet ofrene for terrorangrepene mot New York og Washington lørdag. Han lovet i en direktesendt radiotale at USA vil forbli på offensiven i krigen mot terror.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling