- Vil aldri slutte å kjempe

Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnederlaget. Men det har vært langt fra stille fra den avtroppende presidenten.

I OFFENTLIGHETEN: Onsdag viste Donald Trump seg offentlig for første gang siden valgnederlaget. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag viste president Donald Trump seg offentlig for første gang siden valgnederlaget, da han besøkte krigskirkegården i Arlington på veterandagen.

Her deltok han på en kransenedleggelse ved Den ukjente soldats grav. Han talte ikke offentlig, ei heller til pressen.

The Guardian påpeker at Trump vanligvis snakker med pressen før han returnerer til Det hvite hus etter offisielle arrangement, men at han de siste dagene har unngått journalistene.

Trump har heller ikke talt offentlig siden Joe Biden ble utropt som ny president i USA lørdag. Med unntak av en rekke Twitter-meldinger og e-poster har det vært stille fra presidenten.

Lite på timeplanen

Til tross for at han har holdt seg unna offentligheten, har han ikke hatt mye annet å gjøre, ifølge CNN.

CNN har undersøkt presidentens offisielle timeplan, og skriver at Trump har vist liten interesse for jobben som president.

Siden 2. oktober, som var da presidenten fikk covid-diagnosen, og fram mot valgdagen 3. november, har han mer eller mindre tatt en pause fra offisielle arrangementer.

Fra 2. oktober har det vært 13 dager med tom timeplan, inkludert tida han var på militærsykehset Walter Reed og isolert i Det hvite hus, melder TV-kanalen.

Den daglige timeplanen inkluderer ikke alle presidentens møter og aktiviteter. Likevel presiserer CNN at mangelen på offisielle møter på over en måned - midt i en global pandemi - er merkbar.

Trumps siste etterrettningsmøte var 2. oktober, morgenen etter at han selv testet positivt for coronaviruset.

- Akkurat som han lovet, jobber president Trump hardt for et rettferdig valg, samtidig som han oppfyller arbeidsoppgavene med å sette USA først, sier pressesekretær Judd Deere i en uttalelse.

Siden 2. oktober har presidentens offisielle arrangementer blant annet bestått av et møte med militære tropper ved Fort Bragg 29. oktober og innsettelsen av Amy Coney Barrett som høyesterettsdommer 26. oktober.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«STORE NYHETER»

Trump skal tirsdag ha møtt politiske rådgivere for å diskutere neste steg i den juridiske prosessen, skriver CNN. Han har tidligere truet med å ta påstandene om valgfusk helt til høyesterett.

Donald Trump fortsetter å hevde at han er den egentlige vinneren av presidentvalget. Fortsatt har han ikke lagt fram noen beviser for at det er begått juks.

I en e-post sendt ut til velgerne onsdag, som Dagbladet har mottatt, skriver presidentens valgkampanje at «lovlige stemmer bestemmer hvem som vinner valget, IKKE pressen».

Her hevdes det at valgobservatører ikke fikk nødvendig tilgang. I en e-post heter det: «President Trump vant valget med 71 millioner LOVLIGE stemmer. Fæle ting skjedde som våre observatører IKKE fikk se. Millioner med poststemmer ble sendt til personer som ikke ønsket dem.»

I en annen e-post med tittelen «STORE NYHETER», signert Donald Trump, skrives det at «jeg vil ALDRI slutte å kjempe for dere».

Her legges det ved en slags skryteliste over hva han har oppnådd i sin presidentperiode.

«Min administrasjon har oppnådd ting ingen trodde var mulig. Aksjemarkedet er STORT, en vaksine for coronaviruset er på vei og vil være trygg snart.»

Ut mot Philadelphia

Igjen påpekes det at det er på tide å forsvare valget.

«Vi kan ikke la demokratene STJELE valget fra deres favoritt-president. De vil ØDELEGGE alt vi har kjempet så hardt for», heter det i en av e-postene sendt onsdag.

I e-postene skriver Trump-leiren at «demokratiske byer, som Detroit og Philadelphia, to av de mest politisk korrupte stedene i USA, ikke kan være ansvarlige for å bestemme utfallet av valget».

Det var da Joe Biden vant Pennsylvania, der Philadelphia ligger, at det ikke var noen vei tilbake for Trump, og Biden ble utropt som vinner.

På twitter går Trump at hardt ut mot Al Schmidt, en republikansk valgkommisær i Philadelphia. Trump kaller ham en «RINO» - en «republikaner bare i navnet».

- Han nekter å se på fjellet av korrupsjon og uærlighet. Vi vinner! skriver presidenten.

Al Schmidt kaller påstandene om valgfusk «latterlige» i et intervju med CNN.

- Pinlig

Tirsdag stilte Joe Biden på en pressekonferanse, hvor han svarte på spørsmål fra pressen.

Her sa den kommende presidenten at han tror mange i det republikanske partiet er redd for Trump.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

Han omtaler Trumps mangel på anerkjennelse av valget som «pinlig».

- Det er pinlig egentlig ... Hvordan skal jeg si det høflig ... Det vil ikke hjelpe hans ettermæle. Jeg vet fra mine samtaler med utenlandske ledere at de håper USAs demokrati blir sett på som sterkt igjen. Det vil til slutt handle om 20. januar. Fram til det håper jeg folket forstår at det er en endring. Også fra dem som stemte på ham.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer