SVIKTER ALDRI: Miljøminister Bård Vegar Solhjell lover kamp for et oljefritt Lofoten, mot Ap. Her sammen med SV-leder Audun Lysbakken.i klimaforliket. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SVIKTER ALDRI: Miljøminister Bård Vegar Solhjell lover kamp for et oljefritt Lofoten, mot Ap. Her sammen med SV-leder Audun Lysbakken.i klimaforliket. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Vil aldri svikte oljefritt Lofoten

Bård Vegar Solhjell og SV klar til kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bård Vegar Solhjell lover kompromissløs kamp for et oljefritt Lofoten.

Et skritt næmere oljeboring I går vedtok Aps landsmøte konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja. Mens Jens Stoltenberg forsikrer at det ikke er noen automatikk fra konsekvensutredning til åpning av felt, slår Solhjell fast at vedtaket et skritt nærmere oljeboring.
 -Helt klart. Det står i petroleumsloven at konsekvensutredning gjøres «med sikte på» oljeboring. Det er hele poenget med konsekvensutredning. Vi har enormt mye kunnskap om Lofoten, dermed bør det ikke være noe poeng å skaffe enda mer kunnskap. Tilhengerne av konsekvensutredning er jo også tydelige på at de ønsker et oljeeventyr i nord, sier miljøvernminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

Klare fronter Han vil ikke komme med noe ultimatum om et oljefritt Lofoten for å fortsette i regjering med Ap og Sp. Men Solhjell sier:
- Vi har nå fått avklarte standpunkter, og en ryddig og åpen situasjon. Frontene er er klare. Vi har sterke argumenter, og vi har vist to ganger før at vi forsvarer et oljefritt Lofoten. SV har nå fått en tydelig oppgave. Og SV kommer ikke til å svikte, sier Solhjell. Dersom de rødgrønne taper makten, er en største faren ifølge Solhjell at Høyre og Frp kan få Aps støtte i Stortinget til å gjennomføre oljeboring.

La oljen ligge - Målet med konsekvensutredning er jo oljeboring. Vi har nødvendig kunnskap. Vi vet at Lofoten er ett av verdens viktigste fiskeriområder. Vi vet også at en del av oljen må bli liggende på havbunnen av hensyn til klimaet. Hvis vi ikke lar oljen ligge i det mest sårbare området, hvor da? spør Solhjell. Han mener Lofoten-saken dreier seg om et verdivalg.