Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil aldri tilgi

PESHAWAR (Dagbladet): Sharifa Kashifi vil aldri tilgi president Bush for at soldatene hans bombet huset og drepte mannen, to sønner og ei datter natt til 13. oktober. - Vi bodde nær flyplassen i Kabul. En av de amerikanske bombene traff huset vårt, gråter hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharifa Kashifi, to døtre og fire sønner var på sykebesøk hos en onkel av barna da den amerikanske bomben rammet huset deres i landsbyen Bibi Mahro. Derfor lever de i dag.

Amerikanerne forklarte den dramatiske hendelsen med at bomben kom på avveie på grunn av en teknisk feil. Da var krigen få dager gammel.

De første ofre

Familien Kashifi er blitt sannhetsvitner for amerikanernes feilbombing. De bekrefter med tårer at angrepene går utover sivilbefolkningen i Afghanistan.

I går møtte Dagbladet de gjenværende medlemmene av familien på en hemmelig adresse i Peshawar. De har klart å flykte over den stengte grensa til Pakistan og har gjemt seg som illegale flyktninger hos familien til Sharifas svigerbror.

- Voldsomt smell

- Denne natta hørte vi flere angrep. Flere hus ble truffet, men alle som bodde der hadde klart å komme seg ut før husene falt sammen, forteller Sharifa. Barna klynger seg tett rundt henne på gulvet i det ti kvadratmeter store rommet da hun gjennomlever marerittet en gang til.

Hennes mann Abdul Satar, de eldste sønnene Arash og Nilsfar og datteren Nasia ble igjen i Bibi Mahro, døde og begravd. Som den første familien som ble så hardt rammet av hevnaksjonen til president Bush.

Vil aldri tilgi

- Jeg vil aldri tilgi den amerikanske presidenten eller forsvarsministeren for det de har gjort med min familie. Jeg har mistet fire av mine nærmeste, og resten av familien er knust. Det eneste jeg har igjen i Kabul er mine to eldste døtre, som er gift der, forteller Sharifa Kashifi.

Hun har født 11 barn. Nå vil hun bli i Peshawar i håp om at de minste barna og øvrig familie skal ta seg av henne. De deler nå to små rom med familien til hennes svigerbror. 11 menskal bo på 25 kvadratmeter.

Dramatisk flukt

- Dette blir ikke enkelt, men vi har ikke noe valg, sier Sharifa, mens hun tørker tårene.

De første dagene etter at huset ble bombet, fikk hun hjelp av andre i landsbyen Bibi Mahro, som ligger i nærheten av flyplassen Rawash utenfor Kabul. - De ga oss klær og sko.

- Etter noen dager måtte vi flykte mot Pakistan. Vi reiste først med minibuss til Jalalabad. Der overnattet vi hos noen kjente. Om morgenen gikk vi videre til vi fikk sitte på med en bil. Den kjørte oss i flere timer, før vi måtte ta beina fatt over fjellet Sur Ghar mot Peshawar i Pakistan, forteller kvinnen.

- Må ikke fortsette

Sliten, men bestemt på å leve videre, klarte hun og de fem barna å komme seg usett over grensa til Pakistan onsdag i forrige uke. De fant hennes bror og hans familie i en beskjeden leilighet i grensebyen Peshawar, ikke langt fra en av de store flyktningleirene.

- Fortell vår historie videre. Folk i andre land må forstå at dette ikke må få fortsette.

- De treffer ikke Taliban-styrkene i Kabul eller i de andre byene. Soldatene fra Taliban er langt opp i fjellene. Det er bare mennesker som oss som blir rammet av bombene, sier Sharifa Kashifi.

<B>FIRE DØDE:</B> Familien Kashifi med mor Sharifa, Muhammad Lamar, Muhammad Ramas, Bahista, Muhammad Nadeen og Binafshah sørger i dag over tapet av resten av familien. De har bare bildene igjen av to brødre, ei søster og en far.
Hele Norges coronakart