- Vil aldri tilstå

KRISTIANSAND (Dagbladet): I ei trang varetektscelle i niende etasje på Tinghuset i Kristiansand har 21 år gamle Viggo Kristiansen sittet i sju måneder, tiltalt for drap på to uskyldige småjenter og fire voldtekter. I morgen må han stå til rette for sine handlinger i Kristiansand byrett, sju etasjer under varetektscella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Viggo kommer aldri til å tilstå. Han innbiller seg sikkert at han er kommandosoldat som er tatt til fange bak fiendens linjer. Da er det en dødssynd å sprekke i «krigsavhør», sier en sentralt plassert kilde.

- Heldigvis har vi ikke vært avhengige av å få Kristiansens tilståelse, sa kriminalsjef Arne Pedersen da DNA-beviser forelå.

«Hovedmannen»

Trass i at han hardnakket tilbakeviser alle påstandene, er Kristiansen i manges øyne hovedmannen bak Baneheia-drapene. Den medtiltalte Jan Helge Andersen (20) karakteriseres som Kristiansens «skygge».

Dagbladet har oppsøkt mennesker som har stått Kristiansen nær. De tegner et svært tvetydig bilde. Hans liv betegnes som gåtefullt. Personligheten beskrives som svært sammensatt. Kristiansen skal ha oppført seg som en ensom ulv, uten nære sosiale relasjoner til andre enn sin mor.

Nå sitter han i klisteret. Med politiets særdeles sterke tekniske og taktiske beviser må Kristiansen belage seg på å bli en middelaldrende mann før han slipper ut igjen.

I fengselet venter utrolig tøffe soningsforhold. Sedelighetsforbrytere er nederst på rangstigen. Barnedrapene i Baneheia står dessuten i en særklasse. Veteranene snakker om at Kristiansen vil bli skambanket ved første anledning.

Savner Baneheia

Selv klager Kristiansen over at fysikken hans forfaller. Han savner friluftslivet. Baneheia var tumleplassen hans. Det var her han fløy rundt høyt og lavt. Spesielt likte han seg når han kledde seg opp i militære kamuflasjeklær.

Nå er det fengselets monotone hverdag som er blitt Kristiansens tilværelse. Kristiansen må nøye seg med å se Baneheia fra fengselsvinduene.

Ville ha julefri

De rettsoppnevnte sakkyndige har konkludert med at 21-åringen verken var sinnssyk i gjerningsøyeblikket eller har varig svekkede eller mangelfullt utviklede sjelsevner.

Kristiansen har imidlertid ved flere anledninger avslørt manglende kunnskap om og forståelse for sin situasjon.

Han har ved to anledninger begjært seg løslatt fra varetekt. Før jul trodde han at han ville få julepermisjon. Kristiansen mente på ramme alvor at han burde fått fri for å følge familien på julebesøk til Danmark.

Kristiansen benekter enhver befatning med de grufulle handlingene. Da politiet i desember slo i bordet med at hans DNA var funnet på jentene, svarte han med å holde kjeft. Samtidig ga han munnkurv til forsvarer Tore H. Pettersen.