Vil alibisjekke siktede brødre fra Tøyen-drapet opp mot annet drap

Politiet vil vite hvor de var under Heimdal-drapet i fjor. Forsvarerne fnyser av teorien.

LIKE DRAP: Dette er åstedet fra Tøyen 2. august i fjor. Atle Bakke ble skutt med flere skudd på kloss hold. Drapet på Jamal Ahmed Shirwac i Heimdal i fjor skjedde veldig likt. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN
LIKE DRAP: Dette er åstedet fra Tøyen 2. august i fjor. Atle Bakke ble skutt med flere skudd på kloss hold. Drapet på Jamal Ahmed Shirwac i Heimdal i fjor skjedde veldig likt. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Politiet i Trondheim skal starte en ny etterforskning av drapet på Mahmed Jamal Shirwac (46) som ble drept på Heimdal i Trondheim 23. august i fjor.

Det bestemte førstestatsadvokat Bjørn Soknes ved Trøndelag statsadvokatembete i går.

Bakgrunnen for initiativet er drapet på Atle Bakke på Tøyen i Oslo 2. august i år. Bakke var svogeren til Shirwac. Bakkes søster Areta Hussein Ugas var gift med Shirwac i 22 år.

- Det er ikke slik at saken skal etterforskes helt på nytt. Vi mener riktig mann er dømt for drapet, men dette blir en begrenset etterforskning, sier Soknes til Dagbladet.

Vil alibisjekke brødrene
Han sier at politiet skal avlegge rapport i begynnelsen av september.

I Oslo-saken er tre menn siktet for overlagt drap på Bakke. Ingen erkjenner straffskyld etter siktelsen. To av de siktede er sønnene til en mann som ble drept i Skien i 1994. Bakke er tidligere dømt for drapet.

FIENDER I RETTEN: Forsvarsadvokat John Christian Elden og statsadvokat Bjørn Soknes sto på hver sin side i retten da forhandlingene etter Heimdal-drapet gikk i fjor. Nå åpner statsadvokaten drapssaken på gløtt. Foto: TOM E. ØSTHUUS
FIENDER I RETTEN: Forsvarsadvokat John Christian Elden og statsadvokat Bjørn Soknes sto på hver sin side i retten da forhandlingene etter Heimdal-drapet gikk i fjor. Nå åpner statsadvokaten drapssaken på gløtt. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Førstestatsadvokat Soknes sier at politiet vil prøve å kartlegge de to brødrenes bevegelser den 23. august 2008, da Shirwac ble drept på Heimdal.

Dette for å finne ut om de to brødrene har noe som helst befatning med drapet.

- Dette var det ikke behov for før, men vi vet ikke om det blir mulig å finne ut dette, sier Soknes.

Han sier at den foreløpige linken mellom de to sakene er den nære familietilhørigheten.

- Begge ofrene i sakene ble drept i en bil og de ble skutt, men det mener vi ikke er like sentralt. Det er ikke noe av det som har skjedd i Oslo som påvirker saken her i Trondheim, men hadde Tøyen-drapet skjedd mens drapssaken her i Trondheim var aktuell, hadde vi gjort etterforskningsskritt rundt dette, sier Soknes.

Forsvarer krevde nyetterforskning
Mannen som er dømt for drapet på Shirwac, forsvares av advokat John Christian Elden. I forrige uke gikk han ut i Dagbladet og krevde ny etterforskning i saken.

- Jeg forventer at politiet iverksetter full etterforskning og får avklart om disse to drapene har noe forbindelse med hverandre, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet.

DREPT 2. AUGUST 2009: Atle Bakke (38). Foto: Privat
DREPT 2. AUGUST 2009: Atle Bakke (38). Foto: Privat Vis mer

Den dømte fra Heimdal har aldri vedkjent seg drapshandlingen. Han har ikke noe minne av den. Han er regnet som psykotisk og ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

- Det ville vært arrogant av oss å ikke høre på anmodningene fra en dyktig advokat som Elden, men det er ikke det alene at vi gjør dette. Vi ønsker ikke å overdramatisere dette, men samtidig tar vi det på alvor, sier Soknes.

Oslo-politiet: - En tilfeldighet
Oslopolitiet har ikke hørt noe fra sine kolleger i Trondheim angående den nye etterforskningen.

- Vi har ikke hørt noen ting. Vi tror ikke de er noen sammenheng. At det er familieforbindelser mellom ofrene mener vi er en tilfeldighet, sier politiadvokat Mette Haldorsen i oslopolitiet til Dagbladet.

DREPT 23. AUGUST 2008: Jamal Ahmed Shirwac (46). Foto: Privat
DREPT 23. AUGUST 2008: Jamal Ahmed Shirwac (46). Foto: Privat Vis mer

Hun sier at dette temaet ikke har vært noe tema i avhør med de to siktede brødrene.

- Men jeg kan ikke se bort fra at det vil komme opp i eventuelle avhør senere, sier hun.

- Helt spinnvill teori
Advokaten til den ene broren (22), Trygve Staff, ønsker ikke å svare på om hans klient har svart på spørsmål om Heimdal-drapet til han eller politiet.

- Jeg mener dette er en helt spinnvill teori, sier Staff til Dagbladet.

IKKE HØRT NOE. Verken Morten Furuholmen eller Trygve Staff, som forsvarer de drapssiktede brødrene, tror ikke politiet i Trondheim vil finne noe som kan koble deres klienter til saken.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
IKKE HØRT NOE. Verken Morten Furuholmen eller Trygve Staff, som forsvarer de drapssiktede brødrene, tror ikke politiet i Trondheim vil finne noe som kan koble deres klienter til saken. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer

Morten Furuholmen representerer den andre broren (20). Advokaten tror ikke engang politiet selv mener at etterforskningen vil belyse noe som helst nytt.

- Det har ikke kommet noe signaler om dette i avhør. Jeg har ingen grunn til å tro at min klient var i Trondheim den aktuelle dagen, sier Furuholmen, som sier at siktede skal i nye avhør med oslopolitiet i løpet av den neste tiden.

Advokat John Christian Elden mener på sin side at det er fornuftig å sette i gang ny etterforskning.

- Jeg forutsetter at de ikke bare sjekker de som er siktet i Oslo, men ser på linken mellom de avdøde. Det er like sannsynlig at politiet i Oslo har feil siktede og at linken kan være en helt annen enn antatt, sier han.

STOLER PÅ POLITIET: Enken etter Bakke, Fahmo Mohamad Omar, og storesøsteren til offeret Areta Hussein Ugas, sier til Dagbladet at de stoler på at politiet gjør en riktig jobb. De ønsker ikke å legge seg opp i hvem som har drept hvem, men håper at de riktige blir dømt i alle saker. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
STOLER PÅ POLITIET: Enken etter Bakke, Fahmo Mohamad Omar, og storesøsteren til offeret Areta Hussein Ugas, sier til Dagbladet at de stoler på at politiet gjør en riktig jobb. De ønsker ikke å legge seg opp i hvem som har drept hvem, men håper at de riktige blir dømt i alle saker. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer