– Vil alltid operere i gråsonen

Leiesoldatene, avlytterne og livvaktene hvordan sikkerhetsbransjen fungerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Raymond Smith tilbyr en rekke tjenester. Blant annet er han leiesoldat. Smith sier han har hatt oppdrag i flere land, også i Irak. Sammen med flere andre, har 27-åringen sagt ja til å fortelle sin versjon av hvordan sikkerhetsbransjen i Norge fungerer. Mange av aktørene vil likevel ikke stå fram med fullt navn, fordi de da «kan snakke mindre fritt.»

– I denne bransjen vil man alltid operere i gråsonen. Om ikke alt jeg gjør er i samsvar med loven i Norge eller i det landet jeg opererer i, så er det i samsvar med fornuften, mener Smith.

Ulovlig overvåking

Den private sikkerhetsbransjen i Norge består av en rekke registrerte og uregistrerte firmaer. Grovt sett består bransjen av tre forskjellige typer selskaper, opp mot 30 i alt, ifølge Dagbladets oversikt: De som opererer i utlandet (store sett tidligere soldater), aktører som tilbyr blant annet avlytting og overvåking i Norge (flere tidligere polititjenestemenn) og firmaer som tilbyr begge typer tjenester.

Politiet mener mange av «selskapene ledes av personer med kriminelt rulleblad, samt har tette bånd til nasjonale og internasjonale nettverk (…) Dette er knyttet til økonomisk kriminalitet, ulovlig avlytting, overvåking, bruk av vold, trusler og drap.» Politiet mener flere aktører har potensial til å begå grove forbrytelser i Norge.

– Problemet er de useriøse aktørene. Det er på tide at det blir rensket opp i systemet. Det finnes useriøse aktører som begår handlinger som strider mot norsk lov, blant annet ulovlig avlytting og overvåking, samt personforfølgelse. Men det er viktig å ikke skjære bransjen over én kam slik politiet har gjort, mener leiesoldaten Raymond Smith.

Misunnelse

Thore Hansen (49) er sikkerhetsrådgiver. Han har erfaring fra FN-tjeneste og en rekke internasjonale oppdrag.

LEIESOLDAT: Raymond Smith er leiesoldat. Han mener useriøse aktører ødelegger for sikkerhetsbransjen. Foto: Kristin Svorte
LEIESOLDAT: Raymond Smith er leiesoldat. Han mener useriøse aktører ødelegger for sikkerhetsbransjen. Foto: Kristin Svorte Vis mer

– Jeg har kjent denne bransjen siden 1982. Mye av det som blir sagt er rykter og usannheter. Politiets etterretningsrapport er basert på informanter, som kan skryte på seg kunnskap på grunn av blant annet misunnelse eller for å tråkke på andre aktører. Politiet jager spøkelser på høylys dag, hevder Hansen.

En sentral person i de såkalte etterforskningsbyråene – de som overvåker og avlytter privatpersoner eller aktører i næringslivet – bekrefter overfor Dagbladet at det «svært ofte» blir begått handlinger som strider mot norsk lov.

– Det er en rekke useriøse aktører som gjør hva som helst for å komme inn på markedet. De har det beste av teknologisk utstyr og alt foregår i det skjulte. Men det er også svært mange som driver seriøst. Dette er en bransje i vekst. Møterom blir avlyttet, mobiltelefoner til kjente mennesker blir avlyttet og samtaler på gata blir avlyttet, sier kilden.

Pengeinnkrever

Raymond Smith har en stor tatovering på venstre arm. 27-åringen er tidligere pengeinnkrever. Han er straffedømt.

– Markedet for de forskjellige typer tjenester er åpenbart økende, men det er også et presset marked. Mange aktører vil inn i Norge. Derfor har jeg henvendt meg til utlandet. Metodene som tilbys er selvsagt også blitt mer avanserte. Metodene blir brukt til overvåking/avlytting av privatpersoner, jakten på utro ektemenn og firmaspionasje, mener Smith.

– Er miljøet en så stor trussel som politiet sier?

– Ikke en trussel, men det er grunn til bekymring. Det er utenlandske aktører som opererer, og som vil operere, i Norge på grunn av de gode pengene. Jeg vil ikke fortelle hvem det er. Men de er nok villige til å gå lenger enn seriøse norske aktører, fordi de forholder seg til et annet reglement når de kommer til Norge, hevder Smith.

– Vil alltid operere i gråsonen

– Følger du lover og regler?

– Som sagt vil man alltid i denne bransjen operere i gråsoner, men jeg har alle tillatelser for å drive på med det jeg gjør. Det burde vært en regulering av sikkerhetsfirmaene i Norge, slik at det for eksempel er mulig å få tilgang på rullebladet til de som deltar på forskjellige kurs. Det burde også være en strengere kontroll av hvert firma. Det er de useriøse som ødelegger, mener Smith, som også mener det er mange som skryter på seg hva de har gjort.

– Dette blir gjort for å få flere oppdrag. Det er blant annet pensjonerte torpedoer som kommer med usannheter, hevder 27-åringen.

Våpentrening

Thore Hansen er på vei til Afrika. Han hevder tidligere norske soldater, som nå driver i sikkerhetsbransjen, ikke utgjør en trussel for Norge.

– Hvis det er noen som gjør det, snakker vi om utenlandske spesialstyrker som kommer til Norge. De aller fleste i sikkerhetsbransjen er seriøse, mener Hansen.

Politiet mener det er paramilitære grupper i sikkerhetsbransjen. Espen Lies Omega Group blir nevnt. Det samme blir selskapet til Raymond Smith. Selskapet Special Intervention Group blir spesielt nevnt i politiets hemmelige rapport, og mannen bak, Torgeir Friksen, blir navngitt. Til sammen har firmaene en uendelig rekke av tilbud; overvåking, antiterrorisme, våpentrening, livvakttjeneste og opprørstjenester for å nevne noen. De har tilgang på leiesoldater med erfaring fra verdens beste spesialstyrker, og de har allerede operert i flere krigsherjede land.

Det er først og fremst slike firma politiet og forsvaret mener utgjør en trussel.

– Hovedproblemet til politiet er at de aldri klarer å få en god nok oversikt. Det er blant annet vanskelig å finne penger. De fleste får betalt i utlandet, mener sentrale politikilder.

– Naive myndigheter

Markedet øker. Selskapene tilbyr stadig flere tjenester. To uavhengige kilder som primært tilbyr tjenester for næringslivet, sier at offentligheten «skulle visst hvor mange i næringslivet som blir avlyttet eller overvåket.»

– Derfor er det latterlig å se hvor naive norske myndigheter er. Vi må erkjenne at det skjer, kanskje hver dag i en aller annen form. Det er mye penger å hente i næringslivet hvis du vet hvordan motparten tenker, sier kildene.

Hvem som helst, også straffedømte, kan i dag starte opp et privat sikkerhetsselskap. Privatetterforsker og tidligere politiinspektør Leif A. Lier mener det er på tide å få hele den private sikkerhetsbransjen lovregulert.

– I dag kan hvem som helst kalle seg sikkerhetsrådgivere. Vi må ta en ny runde på dette med autorisasjon slik at vi kan få en ryddigere bransje. Folk må vite hvem de forholder seg til, sier Lier til Dagbladet.

Den erfarne etterforskeren påpeker at dette ikke stopper de som driver med straffbare handlinger.

– Der hvor det er penger å tjene, er det også forbrytere, sier Lier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer