– Vil alltid operere i gråsonen

Leiesoldatene, avlytterne og livvaktene hvordan sikkerhetsbransjen fungerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Raymond Smith tilbyr en rekke tjenester. Blant annet er han leiesoldat. Smith sier han har hatt oppdrag i flere land, også i Irak. Sammen med flere andre, har 27-åringen sagt ja til å fortelle sin versjon av hvordan sikkerhetsbransjen i Norge fungerer. Mange av aktørene vil likevel ikke stå fram med fullt navn, fordi de da «kan snakke mindre fritt.»

– I denne bransjen vil man alltid operere i gråsonen. Om ikke alt jeg gjør er i samsvar med loven i Norge eller i det landet jeg opererer i, så er det i samsvar med fornuften, mener Smith.

Ulovlig overvåking

Den private sikkerhetsbransjen i Norge består av en rekke registrerte og uregistrerte firmaer. Grovt sett består bransjen av tre forskjellige typer selskaper, opp mot 30 i alt, ifølge Dagbladets oversikt: De som opererer i utlandet (store sett tidligere soldater), aktører som tilbyr blant annet avlytting og overvåking i Norge (flere tidligere polititjenestemenn) og firmaer som tilbyr begge typer tjenester.

Politiet mener mange av «selskapene ledes av personer med kriminelt rulleblad, samt har tette bånd til nasjonale og internasjonale nettverk (…) Dette er knyttet til økonomisk kriminalitet, ulovlig avlytting, overvåking, bruk av vold, trusler og drap.» Politiet mener flere aktører har potensial til å begå grove forbrytelser i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer