Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil angripe alle tyranner

I dag skal Tony Blair overbevise Vesten om at vi er pliktig til å sende styrker overalt hvor befolkningen lider på grunn av tyrannisk eller sviktende lederskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis den britiske statsministeren får viljen sin, kan verdens demokratier angripe et hvilket som helst suverent land - hvis visse kriterier er oppfylt. I dag åpner toppmøtet hvor ledere for såkalte progressive stater er invitert til London. I forkant har statsministerens kontor latt et dokument sirkulere blant de inviterte topplederne, skriver avisa The Independent.

Der gjentar Blair sine velkjente synspunkter om «rettigheter og plikter», og fastslår at «retten til suverenitet bringer med seg plikten til å beskytte borgerne». Så følger en formulering som gir frie fullmakter til verdens demokratier. De kan sende tropper til land med interne stridigheter eller en despotisk leder som ikke følger Vestens ordrer:

«Prinsippet om å ikke intervenere må vike for den internasjonale plikten til å beskytte når befolkningen lider betydelig på grunn av følgende: Borgerkrig, opprør, undertrykkelse eller en sviktende statsmakt - og den aktuelle staten ikke vil eller makter å hindre lidelsen.»

Blanko-fullmakten har fått den tyske kansleren Gerhard Schröder til å protestere kraftig. Kritikerne ser på forslaget som en måte å legitimere Irak-krigen selv om det ikke blir funnet masseødeleggelsesvåpen.

  • Storbritannia har sendt militære styrker til fem konflikter andre steder i verden i løpet av de seks årene Tony Blair har vært statsminister.
<B>UENIGE OM VERDENSORDEN: Statsminister Tony Blair og kansler Gerhard Schröder møtes i London i dag for å diskutere med andre vestlige ledere.