Vil angripe Pearl Harbor

Ifølge amerikansk etterretning planlegger al-Qaida et angrep på den amerikanske marinebasen på Hawaii. Med kaprede jumbojeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste to ukene har amerikansk etterretning fått stadige rapporter om økt terrorvirksonhet. Det heteste målet for terroristene skal være den amerikanske marinebasen Pearl Harbor på Hawaii. Marinebasen ble angrepet av japanerne under den andre verdenskrig, og bombingen sørget for at USA ble en del av den allierte aksen i krigen.

Grunnen til at Pearl Harbor skal være spesielt interessant for terroristene ligger i den symboleffekten et vellykket angrep på marinebasen vil ha, skriver Washington Times.

Men fordi atomubåtene ligger ubeskyttet til havn bidrar dette til at terroristene anser Pearl harbor for et enkelt mål.

Planen skal altså være å kapre store passasjerfly på flyplassen i Honolulu og styrte dem i atomubåter som ligger i havna på marinebasen. Pearl Harbor er hjemmehavn for 30 marinefartøyer, inkludert 18 atomubåter, fem destroyere, og tre frigatter.

- De kan forholdsvis enkelt angripe ubåter som ligger i havna med kaprede fly, sier en anonym kilde i forsvarsdepartementet til avisa.

Et annet potensielt mål på Hawaii er luftforsvarets base Hickham som ligger like ved siden av hovedflyplassen i Honolulu. Hickham-basen har et stort antall kampfly, transportfly, og tankfly.

Ifølge etterretningen skal terrorister ha planlagt angrep på Pearl Harbor allerede i 1995. Den gang skal angrepet ha blitt avverget ved at terroristene ble arrestert i Manila før de fikk sjansen til å sette planene ut i live. Men amerikanerne er likevel overbevist om at angrepsplanene ikke er lagt døde.

Avisas kilde sier at al-Qaida har bevist at de ikke gir seg selv om et angrep skulle slå feil, og det amerikanske myndigheter frykter mest nå er at angrepsplanene mot Pearl Harbor skal gjennomføres. Kilden påpeker at al-Qaida ikke ga opp å velte tvillingtårnene i New York selv om det første angrepet i 1993 mislyktes.