POLITIANMELDT: Frp-politiker Per Willy Amundsen risikerer å bli politianmeldt av Ungdom mot Rasisme etter at han gikk ut og støttet en lokal FpU-politiker som hadde havnet i medienes søkelys. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet.
POLITIANMELDT: Frp-politiker Per Willy Amundsen risikerer å bli politianmeldt av Ungdom mot Rasisme etter at han gikk ut og støttet en lokal FpU-politiker som hadde havnet i medienes søkelys. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet.Vis mer

Vil anmelde Frp-Amundsen: - Forstår de hva ytringsfrihet er?

Frykter for norsk skolevesen etter at Ungdom mot Rasisme truer med politianmeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Per Willy Amundsen reagerer med vantro når Dagbladet forteller ham at Ungdom mot Rasisme har anmeldt ham til politiet.

- Jeg sier bare lykke til med det.

Kort tid etter at denne saken ble publisert tok Ungdom mot Rasisme kontakt med Dagbladet og forklarte at pressemeldingen om at Amundsen anmeldes ble sendt ut ved en feil.

- Jeg har snakket med vår generalsekretær og vi endrer det nå til at vi vurderer anmeldelse. Det vil vi ta stilling til på et styremøte tirsdag, og en anmeldelse vil da eventuelt komme onsdag, sier leder Mina Adampour til Dagbladet. 

Bakgrunnen for at organisasjonen truer med anmeldelse er at Amundsen har uttalt at han støtter FpU Troms-lederen Kristian Eilertsen, som fikk medienes oppmerksomhet etter at han twitret at han forlot en pub fordi det var «90 prosent utlendinger der».

- Som Stortingsrepresentant har jeg iallfall en middels innsikt, kanskje mer enn middels, i den norske Grunnloven og paragraf 100, sier Amundsen til Dagbladet.

Han skrev på Facebook at han støttet Eilertsen, og at også han ville ha forlatt puben.

- Men jeg lurer på om grunnskoleutdanningen i Norge er så dårlig at elever ikke klarer å forstå hva ytringsfriheten handler om. Det er i så fall veldig bekymringsverdig, sier Amundsen.

Reagerer Denne Twitter-meldingen fra Eilertsen skapte mediebråket.

- Hele asylmottaket okkuperer Metzo i Harstad når det er fotballkamp. Å føle seg som innvandrer i eget land er ikke artig!

Det var Nordlys som først omtalte saken, før Amundsen kastet seg på med en Facebook-melding.

I en pressemelding opplyste leder Mina Adampour i Ungdom mot Rasisme at de politianmelder Amundsen, men dette er nå endret til at det er noe de vurderer å gjøre.

Organisasjonen skriver at de håpet FpU-lederens utspill var et enkelttilfelle. Etter å ha lest Amundsens reaksjoner sendte de ut en pressemelding der de skrev at de ville anmelde ham.

- Nordmenn med utenlandsk utseende, er nordmenn, skriver organisasjonen i pressemeldingen.

- Dette landet er alle nordmenns land. Ikke landet til opprinnelige norske nordmenn som Frp mener det er. Vi er lei av at Frp skaper splid i den norske befolkningen ved at de ytterligere stigmatiserer nordmenn med en annen hudfarge, sier Adampour.

Eilertsen har overfor Nordlys forklart at Twitter-meldingene var unødvendig krasse og at han ville nyansere uttalelsene sine litt.

- Storm i vannglass Amundsen vil ikke gå inn på en karakteristikk av Twitter-meldingen, men mener hele saken er et storm i et vannglass.

- Det må bli slutt på den tida da man hele tida skal legge seg langflat og beklage alt man har skrevet på Twitter. En ting er å leve i et samfunn der vi tvinges til å akseptere en akselererende innvandringshastighet som på grunnleggende vis kommer til å endre landet, men å forlange at vi skal omfavne det er noe annet, sier Amundsen.

Han kan heller ikke forstå at uttalelsene skal være av en slik art at politiet skal måtte reagere på det.

- Det er mange som reagerer på mange ting. Jeg åpner selv aviser og reagerer på ting hver eneste dag. Folk må få ha meninger, det er slik det skal være i et fritt demokrati, sier han.

- Frie til å misbruke politiet og lovverket Frp-politikeren gjentar at han «sikkert» kunne håndtert situasjonen på samme måte som Eilertsen.

- Dersom jeg hadde gått på en fotballpub for å se kamp og spise litt mat og det var 95 personer som snakket høylytt på et fremmed språk. Uansett om det er afrikanere eller engelske fotballsupportere tror jeg resonnementet holder. Dette handler ikke om de menneskene som satt på puben, sier han.

Amundsen tar den eventuelle politianmeldelsen med stor ro, men pressen bør gå i seg selv og vurdere om dette i det hele tatt er en sak.

- Jeg registrerer at det er organisasjoner som vil tilta seg oppmerksomhet. De er selvfølgelig frie til å misbruke politiet og lovverket, men viser en slett forståelse av begrepet ytringsfrihet. Men jeg håper dette ikke er representativt for Ungdom mot Rasisme, sier han.

- Jeg aksepterer ikke at en 18 år gammel gutt skal bli hengt ut i riksmediene på grunn av en Twitter-melding, sier Amundsen.