Vil anmelde internett-gerilja

Universitetsforlaget vil politianmelde Elevgerilja for lik rett til utdanning. Den anonyme gruppen har ulovlig lagt ut en lærebok på internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil politianmelde saken, deretter vil vi vurdere søksmål og eventuelle erstatningskrav, uttaler Universitetsforlagets administrerende direktør, Siri Hatlen, i en pressemelding.

Elevgeriljaen stiller krav til regjeringen om gratis læremidler i videregående skole, og de krever en reell satsing på IT i skolen og vil ha et klart nei til reklamefinansiering av skolebøker, skriver Klassekampen.

På hjemmesidene til gruppen heter det at de vil fjerne sidene, så snart utdanningsminister Jon Lilletun og stortingsflertallet garanterer at kravene vil bli innfridd.

Politikk

- Vi ønsker ikke som enkeltforlag å kommentere det politiske innhold i denne saken. Dette er i første rekke et politisk og prinsipielt spørsmål som politikere og myndigheter må forholde seg til og gripe fatt i, sier Hatlen videre.

Hun tar sterk avstand fra aksjonsformen.

- Ved å oppfordre elever til å laste teksten ned fra internett på egen pc medvirker Elevgeriljaen til brudd på norsk lov om opphavsrett til åndsverk, sier Hatlen.

Universitetsforlaget arbeider med å identifisere de ansvarlige samt datakilden for i første omgang å få stoppet tilgangen på teksten og å få den fjernet fra nettet.

Brutte valgløfter

Lederen i Elevorganisasjonen, Thomas Aasberg Rasmussen, støtter kravet fra Elevgeriljaen.

- Det er utrolig positivt at elever tar et slikt initiativ. Politikerne bør ta det som et tydelig tegn på elevenes frustrasjon over brutte valgkampløfter, sier Rasmussen til Klassekampen.

Også Rød Ungdom støtter aksjonen.

- Vi mener dette er rett å gjøre så lenge ikke loven om lik rett til lik utdanning blir håndhevet av styresmaktene, skriver ungdomspartiet i en pressemelding.

Randi Holmlid i Rød Ungdoms sentralstyre mener dette er en enkel og billig måte å distribuere skolebøkene gratis på.

Ved å søke i Alta Vista, Kvasir og Yahoo med søkeordet «jaglandoglilletunskullehattjuling» finner man fram til Elevgeriljaens hjemmesider. Der kan kunnskapshungrige elever laste ned engelskboka «Human Touch» og norskboka «Tekst og Tanke».

Universitetsforlaget som har gitt ut boken Elevgeriljaen har publisert på nettet, har ikke tatt stilling til om de vil anmelde forholdet.

(NTB)