ANMELDER ISRAEL: Advokat Geir Høin sier norske jurister vil anmelde Israel for krigsforbrytelser på Gaza. Det åpner også den nye krigsforbryterlovgivningen i Norge for. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ANMELDER ISRAEL: Advokat Geir Høin sier norske jurister vil anmelde Israel for krigsforbrytelser på Gaza. Det åpner også den nye krigsforbryterlovgivningen i Norge for. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Vil anmelde navngitte israelere for krigsforbrytelse

Norske jurister vil anmelde navngitte israelere for krigsforbrytelser i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske jurister vil anmelde navngitte israelere for krigsforbrytelser i Gaza, opplyser advokat Geir Høin til NTB.

I et leserinnlegg i Aftenposten fredag skriver Høin sammen med advokatene Bent Endresen og Kjell M. Brygfjeld at Israel i Gaza har brutt folkeretten slik den kommer til uttrykk i Genevekonvensjonen om å beskytte sivilbefolkningen.

De krever også at de som står bak folkerettsbruddene mot sivilbefolkningen og krigsforbrytelser i Gaza må stilles for retten.

Straffeloven åpner

Det er blant annet de nye bestemmelsene i straffeloven, de såkalte krigsforbryterparagrafene, som vil ligge til grunn for anmeldelsen.

- De nye straffelovsbestemmelsene åpner for at norsk påtalemyndighet kan etterforske og påtale krigsforbrytelser som er begått av utlendinger i utlandet, sier Høin til NTB.

Krig mot sivile

Foreløpig vil ikke de tre advokatene opplyse hvilke israelere som det vil være aktuelt å anmelde. Men Høin sier at det kan være politikere som står bak beslutningen om å føre krig i Gaza, de som har den militære kommandoen under krigsoperasjonene og forsvarssjefen i Israel.

- Det er viktig at vi skaffer oss dokumentasjon om det som har skjedd i Gaza som grunnlag for anmeldelsen. Men det foreligger allerede dokumentasjon fra øyevitner, fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og FN som sier at Israel angriper sivile mål i Gaza.

- Israel fører bevisst krig mot sivilbefolkningen i Gaza, svarer Høin når NTB spør om ikke Israel fører krig mot Hamas. Israels president, Shimon Peres, uttalte selv nylig at befolkningen i Gaza fortjener et skikkelig slag, sier Høin. Han refererer også til en resolusjon i FNs Menneskerettsråd som fordømmer grove brudd på palestinernes folkerettslige vern i Gaza.

Ikke holdepunkter

På spørsmål om ikke situasjonen i Gaza med uklare skiller mellom Hamas militære personell og sivile kan gjøre det vanskelig å følge Genevekonvensjonens bestemmelser om sivile i krig, svarer Høin at Israel i en slik situasjon har et økt ansvar for at sivile ikke rammes.

- Man har ikke objektive holdepunkter for at Hamas bruker sivile som skjold under krigen i Gaza. Det er bare Israel som hevder at Hamas går fram på denne måten, og de slipper ingen journalister inn i Gaza som kan bekrefte eller avkrefte det, sier Høin.

Er okkupert

Høin sier også at Israels blokade av Gaza folkerettslig er en okkupasjon av området.

- Den eneste grunnen til blokaden var at Israel ikke tålte seieren til Hamas i valget i de palestinske områdene for noen år siden. Og Hamas har som okkupert rett til å forsvare seg, men de begår brudd mot folkeretten ved å sende raketter mot sivile mål i Israel, sier Høin.

Hadde Hamas hatt ressurser til å skaffe seg mer langtrekkende raketter, kunne de ha avfyrt dem mot militære mål i Israel, og det ville ha vært folkerettslig rettmessig, påpeker Høin overfor NTB.

Høin sier at de tre advokatene samarbeider med en flere folkerettskyndige jurister i Norge og i en rekke andre land der det også forberedes anmeldelser av Israel for krigsforbrytelser i Gaza.

(NTB)