Vil anmelde navngitte israelere for krigsforbrytelse

Norske jurister vil anmelde navngitte israelere for krigsforbrytelser i Gaza.

ANMELDER ISRAEL: Advokat Geir Høin sier norske jurister vil anmelde Israel for krigsforbrytelser på Gaza. Det åpner også den nye krigsforbryterlovgivningen i Norge for. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ANMELDER ISRAEL: Advokat Geir Høin sier norske jurister vil anmelde Israel for krigsforbrytelser på Gaza. Det åpner også den nye krigsforbryterlovgivningen i Norge for. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske jurister vil anmelde navngitte israelere for krigsforbrytelser i Gaza, opplyser advokat Geir Høin til NTB.

I et leserinnlegg i Aftenposten fredag skriver Høin sammen med advokatene Bent Endresen og Kjell M. Brygfjeld at Israel i Gaza har brutt folkeretten slik den kommer til uttrykk i Genevekonvensjonen om å beskytte sivilbefolkningen.

De krever også at de som står bak folkerettsbruddene mot sivilbefolkningen og krigsforbrytelser i Gaza må stilles for retten.

Straffeloven åpner

Det er blant annet de nye bestemmelsene i straffeloven, de såkalte krigsforbryterparagrafene, som vil ligge til grunn for anmeldelsen.

- De nye straffelovsbestemmelsene åpner for at norsk påtalemyndighet kan etterforske og påtale krigsforbrytelser som er begått av utlendinger i utlandet, sier Høin til NTB.

Krig mot sivile

Foreløpig vil ikke de tre advokatene opplyse hvilke israelere som det vil være aktuelt å anmelde. Men Høin sier at det kan være politikere som står bak beslutningen om å føre krig i Gaza, de som har den militære kommandoen under krigsoperasjonene og forsvarssjefen i Israel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer