Vil anmelde terrorlekkasje

Morten Furuholmen vil klage Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Morten Furuholmen vil klage Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg. Han varsler også anmeldelse til politiet etter at hemmeligstemplet avlyttingsmateriale fra terrorsaken havnet i avisene før det er lagt fram i retten.

Furuholmen, som er forsvarer for Arfan Bhattis medtiltalte kamerat (28), er fortørnet over mengdene av hemmeligstemplet avlyttingsmateriale fra terrorsaken som havner i avisene før det er lagt fram i retten.

Spesielt reagerer han på stadige oppslag i Dagbladet som gjentatte ganger har publisert lange utdrag med sensitive personopplysninger fra PSTs avlyttingsmateriale.

- Skremmende

- Det er skremmende at så mye materiale er på avveie. Det virker som Dagbladet sitter på hele den svarte boksen med avlyttet materiale, sier Furuholmen til NTB.

Den erfarne advokaten er rystet over at selv hemmelig materiale som ikke er tenkt avspilt i den pågående rettssaken, finner veien til avisspaltene. Samtaler mellom den tiltalte 28-åringen og samboeren hans som ble tatt opp med hemmelig romavlytting i fjor, ble gjengitt i avisen lørdag. Etter at han slapp ut fra varetekt i terrorsaken ble 28-åringen avlyttet av PST, men mye fra disse opptakene har ingen verdi som bevis i den pågående rettssaken og vil derfor heller ikke bli brukt.

Furuholmen sier han vil klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg.

- Det virker som etikken ikke er tatt hensyn til i det hele tatt. Jeg vil også vurdere å be politiet etterforske disse lekkasjene, sier advokaten.


Forsvarere nektet

Statsadvokat Kristian Nicolaisen, som er aktor i den pågående straffesaken, føler også at lekkasjene påvirker hans jobb i retten, men han trekker på skuldrene.

VIL ANMELDE DAGBLADET: Forsvarer i terrorsaken, Morten Furuholmen, vil anmelde Dagbladet til PFU. Arkivfoto: Scanpix
VIL ANMELDE DAGBLADET: Forsvarer i terrorsaken, Morten Furuholmen, vil anmelde Dagbladet til PFU. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke annet enn å registrere hva som skjer og ta det til etterretning, sier Nicolaisen til NTB.

I forrige uke var statsadvokaten innstilt på å levere ut alle avlyttingsprotokollene som skal spilles av i retten til journalistene som følger saken. Dette ville redusert faren for feil gjengivelse av opptakene med sterkt varierende lydkvalitet. Forsvarerne for de tre tiltalte var derimot ikke villige til å gå med på at materialet ble levert ut til hele pressekorpset.

- Det var blant annet av hensyn til en mulig framtidig ankesak, sa Bhattis forsvarer, John Christian Elden til NTB etter å ha nektet påtalemyndigheten å gi ut materialet.


Annerledes i Sverige

Statsadvokaten argumenterer med at dersom den pågående straffesaken hadde vært avholdt i Sverige, ville pressen hatt tilgang på alle saksdokumenter, bilder og annet bevismateriale allerede fra det tidspunktet som tiltalen ble tatt ut.

- Hadde vi hatt et tilsvarende system her i Norge, ville mye av problemene vi sliter med i dag vært helt vekk, framholder Nicolaisen.

Elden ser noen av fordelene med det svenske systemet, men advarer samtidig mot mengden av private opplysninger som kan bli utlevert.


Liten seier

Furuholmen fikk mandag også delvis medhold i et krav om at deler av PSTs overskuddsmateriale fra avlyttingen mot de tiltalte i terrorsaken ikke skal kunne legges fram for retten. Han begrunnelse var at ikke alt det innsamlede materialet var relevant for tiltalen om terrorforbund og derfor heller ikke kunne presenteres for dommerne.

- Etter det retten forstår er det mulig å redigere overvåkingsmaterialet, skriver dommer Kim Heger i en kjennelse mandag ettermiddag.
(NTB)