Vil åpne apartheid-graver

Sør-Afrika vil finne morderne, 11 år etter apartheid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:)Sør-Afrikanske myndigheter vil åpne hundrevis av graver til døde og drepte apartheid-motstandere.

Målet er å finne dødsårsakene, og finne spor etter morderne.

Hundrevis av svarte aktivister ble drept av det råtne Sør-Afrikanske apartheidregimets sikkerhetagenter, og begravet i umerkede graver.

Mange familier har aldri fått vite noe om hva som skjedde med deres kjære, som forsvant uten spor.

Avslutning

-Vi vil tiltale gjerningsmennene der det er mulig. Hovedmålet er å oppklare og lukke sakene, for å gi de pårørende en avslutning. Hvis vi ikke klarer å løse saken, og må gi de døde tilbake til familiene uten å ha tiltalt noen, da er det slik det er, sier Makhosini Nkosi, talsmann ved den statsadvokaten i Sør-Afrika, til Reuters.

477 navn

De første gravene vil bli åpnet onsdag i den østlige byen Pietermaritzburg. Påtalemyndigheten har en liste med navnene på 477 personer.

Disse personenes forsvinninger og drap ble ikke forklart og oppklart av Sannhetskommisjonen.

Sannhetskommisjonen ble satt opp i 1996 av daværende president Nelson Mandela for å granske grusomheter og brudd på menneskerettigheter under apartheidregimet.

Apartheid ble knust i 1994 etter Sør-Afrikas første frie valg. Mange ble gitt amnesti for politisk motiverte forbrytelser under apartheid-regimet.

TILBAKE: Nelson Mandela var Apartheidregimets mest kjente politiske fange. her er han tilbake under cellevinduet sitt på Robben Island, der han satt i 18 år.
APARTHEIDS ANSIKT:</B>Harold Snyman og Daantjie Siebert fotografert i 1997. De to sto fo avhørene av anti-apartheidaktivisten Steven Biko, som døde i under avhørene. De to fikk ikke amnesti av sannhetskommisjonen.