<strong>NYTT KRITERIUM:</strong> Regjeringen vil innføre et nytt kriterium som åpner for å utelukke «klimaverstinger» fra oljefondet, opplyste finansminister Siv Jensen i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NYTT KRITERIUM: Regjeringen vil innføre et nytt kriterium som åpner for å utelukke «klimaverstinger» fra oljefondet, opplyste finansminister Siv Jensen i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vil åpne for å kaste klimaverstinger ut av oljefondet

Men regjeringen mener ikke det er grunnlag for å utelukke alle kull- og petroleumsselskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil innføre et nytt kriterium som åpner for å utelukke «klimaverstinger» fra oljefondet. Men regjeringen mener ikke det er grunnlag for å utelukke alle kull- og petroleumsselskaper.

Siv Jensen legger i dag fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2014.

- Sammen med en styrket eierskapsutøvelse innebærer dette en ansvarlig forvaltning som tar hensyn til både de etiske og finansielle sidene ved klimaendringene, innenfor fondets rolle som finansiell investor, sier Jensen.

Regjeringen foreslår å innføre et nytt, atferdsbasert utelukkelseskriterium i retningslinjene rettet mot «handlinger eller unnlatelser som på et aggregert selskapsnivå i uakseptabel grad fører til utslipp av klimagasser».

Kriteriet favner bredt og begrenses ikke til enkeltsektorer eller én type klimagass. Det vil også fange opp at normene på dette området vil utvikle seg over tid, framgår det av Finansdepartementets pressemelding.

Regjeringen har vært under press for å utelukke kullselskaper fra oljefondet. Men i stortingsmeldingen fredag heter det at regjeringen deler en ekspertgruppes vurdering av at «det ikke er grunnlag for etisk motiverte utelukkelser av alle kull- og petroleumsselskaper basert på deres produkter».

Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, har i dag en antatt verdi på omkring 7.000 milliarder kroner. Fondet er investert i over 9.000 selskaper.

Regjeringen, Venstre og KrF er også enige om å øke rammen for oljefondets miljømandater til 30-60 milliarder kroner.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer