Vil åpne for medisinsalg i matbutikker

Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen reagerer på store prisforskjeller på reseptfri medisin, og foreslår at etableringsmonopolet for apotek oppheves.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktøren sier til Aftenposten at det er sterkt ønskelig med friere adgang til å etablere apotek og til å selge medisin også gjennom andre kanaler. Han avviser ikke at reseptfrie medisiner kan selges i matbutikker.

Siden 1995 har apotekene selv bestemt prisen på reseptfrie legemidler. En undersøkelse fra Feedback Research viser at det for enkelte produkter er over 80 prosent forskjell mellom det billigste og dyreste apoteket. Det er apotekene i Oslo, Bergen og Trondheim som skiller seg ut ved å ta de høyeste prisene.

- Det var akkurat dette Konkurransetilsynet advarte mot før ordningen med fri prisfastsettelse kom, sier Eggum Johansen. Han mener den eneste løsningen er å ta skrittet helt ut og åpne for fri konkurranse ved å oppheve etableringsmonopolet.

Til høsten skal Stortinget behandle regjeringens forlag til ny apoteklov. Der foreslås det å oppheve apotekmonopolet og innføre friere etableringsrett.

(NTB)