Vil åpne for reforhandling av EØS-avtalen

Fremskrittspartiet bør ikke gå inn for å droppe EØS-avtalen, men den bør reforhandles hvis grepet om Norge er for stramt, mener nestleder Per Sandberg.

EØS-DEBATT: Fremskrittspartiet bør ikke gå inn for å droppe EØS-avtalen, men den bør reforhandles hvis grepet om Norge er for stramt, mener nestleder Per Sandberg, her med Per Arne Olsen og Siv Jensen. Nina Hansen / Dagbladet
EØS-DEBATT: Fremskrittspartiet bør ikke gå inn for å droppe EØS-avtalen, men den bør reforhandles hvis grepet om Norge er for stramt, mener nestleder Per Sandberg, her med Per Arne Olsen og Siv Jensen. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsmøtet skal dermed senere lørdag ta stilling til et kompromissforslag mellom en opprinnelig EØS-vennlig formulering i programforslaget og de mest ytterliggående forslagene om å droppe hele avtalen til fordel for en frihandelsavtale med EU.

Leder i programkomiteen Per Sandberg jobbet til seint på natta med å jobbe fram det reviderte forslaget.

- Vi vil videreføre EØS-avtalen, men vi er klare på at vi må gå igjennom den for å finne ut hvor stort handlingsrom Norge har. Vi må tette hullene og stoppe lekkasjene. Har vi ikke nok handlingsrom til det, så må vi reforhandle avtalen, sa Sandberg da han innledet programdebatten på landsmøtet på Gardermoen.

Sterke krefter i partiet vil ha Norge ut av avtalen fordi de mener den i praksis gir Norge EU-medlemskap uten stemmerett.

Når den i tillegg gir EUs 500 millioner innbyggere «tilgang på Norges velferdsordninger» og trygd dermed blir «Norges eksportartikkel nummer 1», slik stortingsrepresentant Ulf Leirstein hevdet, så mener motstanderne at det får være nok.

Leirstein, som representerer mindretallet, fikk støtte av Erlend Wiborg fra Østfold.

- EØS-avtalen har ikke minst gjort oss til Europas sosialkontor. La oss se om det er alternativer, sa Wiborg, som fremhevet avtaleverket Sveits har med EU.

(NTB)