Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil åpne grensene for å bremse asylstrømmen

Utlendingsdirektoratet vil bremse asylstrømmen til Norge ved å gjøre det lettere å få oppholdstillatelse.

ÅPNER GRENSENE: Ida Børresen i UDI ser for seg at mange av dem som ellers ville ha søkt asyl, heller kan søke om opphold gjennom jobb.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ÅPNER GRENSENE: Ida Børresen i UDI ser for seg at mange av dem som ellers ville ha søkt asyl, heller kan søke om opphold gjennom jobb. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Utlendingsdirektoratet (UDI) vil bremse asylstrømmen til Norge ved å gjøre det lettere å få oppholdstillatelse. Regjeringens tiltakspakke for å redusere antall asylsøkere har foreløpig ikke virket.


I fjor kom det 14.500 asylsøkere til Norge, mens prognosen for i år er 18.500. Dette til tross for at regjeringen i fjor høst lanserte en tiltakspakke for å demme opp for asylsøkerstrømmen, skriver Dagsavisen.

I kjølvann av disse tallene lanserer UDI en noe uventet løsning. Direktør Ida Børresen vil nemlig redusere antall asylsøkere ved å gjøre det lettere å få opphold i Norge.

Børresen vil at Norge skal gjøre som Sverige og Finland allerede har gjort, nemlig å gi asylsøkere som har fått avslag mulighet til å få opphold gjennom å få arbeidstillatelse. I tillegg vil hun gi ufaglærte innvandrere utenfor EØS-området opphold dersom de får jobb i Norge.

- Det er helt åpenbart at en del av dem som får avslag på asylsøknaden kommer til Norge fordi de ønsker å arbeide, sier Børresen.

Hun ser for seg at mange av dem som ellers ville ha søkt asyl, heller kan søke om opphold gjennom jobb.

Børresen mener at UDI dermed kan spare ressurser og redusere saksbehandlingstiden, at grunnløse asylsøkere slipper å vente lenge på et avslag og at samfunnet kan få tilgang til nødvendig arbeidskraft.

- Det vil være til det beste for alle, sier hun og er redd for at en stadig økning av asyltallene kan føre til en så kraftig innstramming at de som virkelig har behov for beskyttelse ikke får det.

UDI-direktøren mener samtidig at det er for tidlig å si at regjeringens tiltakspakke har vært mislykket.

- Noen av punktene har helt klart hatt effekt. Samtidig er flere av dem nylig iverksatt og noen ennå ikke satt i verk. Dessuten vet vi ikke hvilke asyltall vi hadde hatt uten tiltakspakken, mener Ida Børresen.

(NTB)


UDI-DIREKTØR: - Det er helt åpenbart at en del av dem som får avslag på asylsøknaden kommer til Norge fordi de ønsker å arbeide, sier Børresen.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
UDI-DIREKTØR: - Det er helt åpenbart at en del av dem som får avslag på asylsøknaden kommer til Norge fordi de ønsker å arbeide, sier Børresen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media