Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil åpne landet igjen. Bekymret for økonomien

Donald Trump mener dårlig økonomi kan føre til langt flere dødsfall enn coronaviruset.

BEKYMRET: Donald Trump er bekymret for økonomien i USA, og er redd en dårlig økonomi vil koste flere menneskeliv enn coronaviruset. Foto: AP Photo / Alex Brandon / NTB scanpix
BEKYMRET: Donald Trump er bekymret for økonomien i USA, og er redd en dårlig økonomi vil koste flere menneskeliv enn coronaviruset. Foto: AP Photo / Alex Brandon / NTB scanpix Vis mer

Mandag kveld orienterte president Donald Trump om situasjonen angående utbruddet av coronaviruset i USA.

- Skal åpnes igjen

Trump fortalte at de innen 15 dager skal avgjøre hvilke tiltak som skal gjelde for amerikanerne framover. Samtidig spår presidenten at situasjonen ikke vil være den samme om tre til fire måneder.

- Landet vårt ble ikke bygget for å bli stengt, sier Trump.

- USA skal snart åpnes igjen. Det vil skje mye raskere enn tre til fire måneder, som er blitt spådd tidligere. Vi skal ikke la kuren ramme hardere enn problemet.

Trump antydet under pressekonferansen at en ødelagt amerikansk økonomi kan føre til «flere dødsfall» enn coronaviruset.

- Folk får veldig mye angst og depresjon og folk begår selvmord på grunn av ting som dette, når du har en dårlig økonomi så har du definitivt mange flere dødsfall enn vi snakker om med dette viruset, sier Trump.

- Vi har en dobbeltforpliktelse. Vi har et flott land, det er ikke noe land som vårt, og det er ingen økonomi som den i verden.

Han spår samtidig at økonomien vil skyte i været når krisen er over.

Hjemmetester

Videre varsler representant for helsemyndighetene, Deborah Birx, at de vil få på plass hjemmetester.

- Hjemmetester for coronaviruset vil bli tilgjengelig i løpet av denne uka.

Under pressekonferansen ble Trump også spurt om det er noe han ville gjort annerledes i måten han har håndtert coronaviruset på.

- Jeg tror ikke det. Jeg ser framover. Jeg ser ikke bakover, sa Trump.

Så langt har 43 677 personer blitt bekreftet smittet med coronaviruset i USA. 552 personer har mistet livet.

Det siste døgnet har dødstallet økt med over 100 for første gang i USA.

Forsvarstale

Seint mandag kveld tvitret Trump følgende:

- Det er veldig viktig at vi beskytter det asiatisk-amerikanske samfunnet i USA, og verden over. De er fantastiske folk, og spredningen av viruset er ikke på noen måte deres feil. De jobber tett med oss for å bli kvitt det. Vi skal kjempe sammen!

Han gjentok et likelydende budskap i starten av mandagens pressekonferanse. Trump har selv fått kritikk for å ha omtalt coronaviruset som «det kinesiske viruset», noe flere av hans kritikere har ment er rasistisk.

I månedene siden viruset ble oppdaget i Kina i desember har asiat-amerikanere opplevd flere verbale og fysiske angrep, ifølge Washington Post.

MANGE SYKE: Spanske sykehus sliter med å ta imot flere pasienter, skriver El Mundo. Bilder som skal være fra inne på sykehusene viser pasienter som ligger på gulvet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Da Trump mandag kveld ble spurt under pressekonferansen hvorfor han så seg nødt til å komme med støtteuttalelsen til asiat-amerikanerne, svarte han:

- Det virker som folk har snakket stygt om asiat-amerikanerne i landet vårt. Jeg liker det ikke i det hele tatt. Og jeg kommer ikke til å la det skje, sa presidenten.

Han bekreftet også under pressekonferansen at førstedame Melania Trump også er testet for om hun er smittet av coronaviruset. Det er hun ikke, ifølge presidenten.

- Hun har det fint, sa Trump.

Også visepresident Mike Pence og hans Kone Karen har tatt testen. Heller ikke de var smittet.

JOGGERASERI: Mandag 23. mars møtte Bent Høie pressen for den daglige pressebriefen om corona-situasjonen i Norge. Helseministeren svarer på raseriet mot joggerne. Video: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

Forby hamstring

Mandag utstedte Trump også en presidentordre som forby hamstring av medisinsk utstyr og annet som brukes i kampen mot coronaviruset, ifølge CNN.

Presidentordren vil «forby hamstring av viktig medisinsk utstyr og forsyninger, som håndrens, ansiktsmasker, og personlig verneutstyr».

- For å si det enkelt så vil vi ikke tillate noen å utnytte det amerikanske folks lidelse til deres egen gevinst, sa Trump.

Justisminister William Barr påpekte at dette ikke ville påvirke amerikanere som har hamstret toalettpapir og andre nødvendigheter.

- Jeg ønsker å understreke at vi ikke snakker om at forbrukere og bedrifter sikrer seg forsyninger for sine egne operasjoner. Vi snakker om personer som hamstrer disse varene og materialene i en industriell skala, med det formål å manipulere markedet og til slutt oppnå stor profitt, sier Barr.

- Dersom du har masse toalettpapir hjemme, så er ikke dette noe du trenger å bekymre deg for.

Hele Norges coronakart