Vil åpne mappene

Helsedirektør Anne Alvik vil åpne sentralkartoteket for utviklingshemmede. De som har mistanke om at de står i kartoteket, skal få bekreftet eller avkreftet det. De skal også få lese journalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste Alvik i går. Resten av gårsdagens pressekonferanse brukte hun og hennes medarbeidere til å prøve å tilbakevise deler av det Dagbladet har omtalt de siste dagene.

Ifølge Alvik er det ikke dokumentasjon for å si at direktoratet i 1950-, 60- og 70-åra kartla sensitive opplysninger om psykisk utviklingshemmede i et sentralt register.

- Vi snakker ikke om et register, men om et kartotek. Etter det vi kan si i dag, har ikke mappene i kartoteket vært gjenstand for noen forskningsvirksomhet, sier hun.
- Hva var hensikten med å opprette et sentralkartotek dersom det ikke ble brukt til noe som helst?

- Ja, det kan man spørre om, det var i alle fall ikke egnet for forskningsvirksomhet. Man kan ha brukt det for å finne ut hvilke institusjoner som passet den enkelte person, lyder svaret.

GENREGISTERET: Det ble etablert «et arrangement» med et eget genregister, dit opplysningene fra Sentralregisteret ble sendt og lagret.