Vil åpne opp Norges grenser for flyktninger og migranter: - Å stenge grensene fungerer ikke

Det er forfatter Jon Michelets løsning på flyktningkrisa.

VIL ÅPNE OPP:  Forfatter og tidligere Klassekampen-redaktør Jon Michelet mener at å åpne grensene er løsninga på flyktningkrisa, framfor å bygge murer og gjerder. Foto Kristin Svorte/Dagbladet
VIL ÅPNE OPP: Forfatter og tidligere Klassekampen-redaktør Jon Michelet mener at å åpne grensene er løsninga på flyktningkrisa, framfor å bygge murer og gjerder. Foto Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Om hundre år tror jeg vi vil beskrive dette som kaostida. Vi må innse at vi lever i ei tid med stor folkevandring, og at det ikke er så skummelt, farlig og truende som folk skal ha det til, sier forfatter Jon Michelet til Dagbladet.

På slutten av 80-tallet var han politiker for Rød Valgallianse, og mente at Norge trengte én million innvandrere til Norge. Det er 28 år seinere, og forfatter Jon Michelet gjentar budskapet: Norge må åpne grensene for flyktninger og migranter.

- Det vil være en stor bevegelse av verdens folk framover, og det krever et system som aksepterer at det er en stor folkeforflytning på gang. Da må vi ha en form for human regulering. Denne uverdige behandlingen av mennesker, at folk jages langs motorveier i Ungarn og drukner på strender i Tyrkia. Vi kan ikke ha det sånn, sier Michelet til Dagbladet.

- Panikkhandlinger Makedonia satte i august inn tåregass og gummikuler mot flyktninger på grensa. Ungarn har bygd et 17,5 mil langt piggtrådgjerde for å stoppe flyktninger. Frp's nestleder Per Sandberg foreslår i dagens Dagbladet å lukke Europa for asylsøkere fullstendig, og at alle må søke asyl fra sin egen verdensdel.

Michelet vil presentere den motsatte løsningen. Istedenfor å stenge alle grensene, å åpne dem opp.

- Jeg kjøper ikke argumentet med at folk slutter å komme hvis du sender andre tilbake eller stenger grensene.  Å stenge grensene fører ikke fram, men fører bare til at flyktningene blir skuflet hit og dit på en veldig nedverdigende måte, sier han til Dagbladet.

- Europa skaper smuglere FNs spesialutsending for migrasjon sier det samme: I stedet for å kjempe mot migrasjon, kan vi bare organisere den.

- La oss ikke late som det EU og medlemsstatene nå gjør faktisk fungerer. Migrasjon har kommet for å bli, sier FNs François Crépau i en pressemelding.
Crépau sier folk nå vil komme uansett, og mener at grensekontroll handler om å vite hvem som kommer og går, ikke om å stenge folk ute.

- Millioner av nordafrikanere, afrikanere og tyrkere kom til Europa mellom 1950 og 1975. Ingen døde og det var ingen smugling. Hvorfor? Fordi de tok ferja, sier Crépau til The Guardian.

Da ble alle registrert og kontrollert, men de fikk komme.  Det andre er å takle den økonomiske migrasjonen, som den norske UDI-direktøren mener er en stor belastning på det europeiske asylsystemet.

- Vi kan for eksempel lage et arbeidsvisum med fritt antall innreiser for, la oss si, fire måneder per år i fem år. Da kommer du for fire måneder den første gangen, og mot slutten av de fire månedene sier du til deg selv: «Ok, skal jeg bli her ulovlig eller gå hjem og komme tilbake neste år»?. Hvis du blir ulovlig så gir du opp fire sjanser til å komme lovlig, sier Crépau.

- Migranter er ikke dumme Den tyske visestatsministeren Sigmar Gabriel sa i dag at Tyskland kan ta imot 500 000 flyktninger i åra framover, mens de i år venter 800 000 flyktninger. I tillegg til flyktningene, kommer det også økonomiske migranter over Middelhavet.

Arbeidsledigheten i Norge er på 3,1 prosent, mot 2,9 prosent i fjor.

- «Innvandrerne kommer hit og tar jobbene våre». Denne frykten må være like gammel som den første flyktning, skrev E24s redaktør Per Valebrokk i forrige uke.

Han mener innvandringer er det eneste som kan redde Europas velferdsmodell, fordi Europas befolkning er i ferd med å bli gammel. Crépau sier også at Europa trenger flyktninger og migranter, og mener vi må åpne opp for migrasjon, rydde opp i arbeidsmarkedene, ha strengere kontroller for sosial dumping, stenge bedrifter som utnytter ansatte og straffe arbeidsgivere

- Det er bedre å ta inn mange kontrollert, enn å ha disse flyktningstrømmene hvor de omkommer og jages. Jeg tror det er et opprør i Europa nå mot de forferdelige tragediene vi har sett. Røde Kors blir nå nedrent av folk som vil hjelpe, sier Michelet til Dagbladet.

- Er da løsningen å åpne alle grensene nå?

- Det nytter ikke. Hvis et land sier det nå, så drar jo alle dit. Ideen må være at grensene skal være åpne på sikt, og få en regulering og verdighet i strømmen av flyktninger, sier Michelet til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer