Vil åpne Sularevet for leteboring

SFT trosser anbefalinger fra Havforskningsinstuttet og Fiskeridirektoratet.

 LOPHELIA PERTUSA: Norge har verdens største kjente forekomster av kaldtvannskoraller, som er hjem for et stort mangfold av fisk og sjødyr. Foto: Havforskningsinstituttet.
LOPHELIA PERTUSA: Norge har verdens største kjente forekomster av kaldtvannskoraller, som er hjem for et stort mangfold av fisk og sjødyr. Foto: Havforskningsinstituttet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I går kveld ble det klart at Statens forurensingstilsyn gir tillatelse til prøveboring ved det omstridte Sularevet.

Skjerpet krav
Prøveboringen på det såkalte Pumbaa-feltet skjer rett i et område med sjeldne, norske kaldtvannskoraller som er beskyttet mot bunntråling og er foreslått som marint verneområde.

SFT har stilt visse vilkår til prøveboringen. Operatøren GDF Suez hevder i sin søknad at det ikke finnes teknologi for å transportere vekk alt av borekaks og borevæske. Det mener SFT er feil, og krever at alt må samles opp eller transporteres vekk fra korallene.

- Med det skjerpede kravet mener vi at korallene ikke vil ta skade av virksomheten, sier direktør for SFT, Ellen Hambro, til Dagbladet.

 FRØYA: Sularevet ligger på 300 meters dyp nord for øya Frøya i Sør-Trøndelag. Foto: SCANPIX.
FRØYA: Sularevet ligger på 300 meters dyp nord for øya Frøya i Sør-Trøndelag. Foto: SCANPIX. Vis mer

Faginstanser sa nei
Faginstansene Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet anbefalte i sine høringsuttalelser at det ikke ble åpnet for leteboring. Direktoratet for Naturforvaltning er i likhet med de to andre sterkt kritisk til løsninger og mulige effekter for korallene. Greenpeace er overrasket over at SFT har gitt utslippstillatelse.

- I Forvaltningsplanen for Norskehavet var beskyttelsen av koraller miljøseieren. Det virker som om SFT ikke helt har tatt signalet, sier leder Truls Gulowsen, og varsler at Greenpeace vil anke vedtaket til Miljøverndepartementet.

- Det virker som om SFT har glemt at når det først er gitt tillatelse til prøveboring, kommer krav om å ta neste steg. Det har aldri skjedd at myndighetene har sagt nei til produksjonsboring der det er sagt ja til prøveboring. Nå får Erik Solheim og SV sjansen til å vise om de mener alvor med å beskytte korallene, sier han.

Oljeselskapet GdF Suez har ennå ikke vurdert hvordan de vil stille seg til utslippskravet, ifølge prosjektleder for Pumbaa, Geir Pettersen.

Strenge krav til StatoilHydro
I går kveld ble det også klart at SFT holder fast ved nullutslippskravet til StatoilHydros fire letebrønner på Morvin-feltet på Haltenbanken. StatoilHydro ønsker å deponere 4600 tonn borekaks i tillegg til borekjemikalier på havbunnen i et område som er overstrødd med koraller, men SFT krever at alt må tas opp og transporteres vekk. StatoilHydro klaget på vedtaket fordi de mener det ikke er samfunnsøkonomisk eller sikkerhetsmessig forsvarlig, men har nå fått nei fra andre gang.