Vil åpne Sularevet for leteboring

SFT trosser anbefalinger fra Havforskningsinstuttet og Fiskeridirektoratet.

LOPHELIA PERTUSA: Norge har verdens største kjente forekomster av kaldtvannskoraller, som er hjem for et stort mangfold av fisk og sjødyr. Foto: Havforskningsinstituttet.
LOPHELIA PERTUSA: Norge har verdens største kjente forekomster av kaldtvannskoraller, som er hjem for et stort mangfold av fisk og sjødyr. Foto: Havforskningsinstituttet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I går kveld ble det klart at Statens forurensingstilsyn gir tillatelse til prøveboring ved det omstridte Sularevet.

Skjerpet kravPrøveboringen på det såkalte Pumbaa-feltet skjer rett i et område med sjeldne, norske kaldtvannskoraller som er beskyttet mot bunntråling og er foreslått som marint verneområde.

SFT har stilt visse vilkår til prøveboringen. Operatøren GDF Suez hevder i sin søknad at det ikke finnes teknologi for å transportere vekk alt av borekaks og borevæske. Det mener SFT er feil, og krever at alt må samles opp eller transporteres vekk fra korallene.

- Med det skjerpede kravet mener vi at korallene ikke vil ta skade av virksomheten, sier direktør for SFT, Ellen Hambro, til Dagbladet.

Faginstanser sa neiFaginstansene Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet anbefalte i sine høringsuttalelser at det ikke ble åpnet for leteboring. Direktoratet for Naturforvaltning er i likhet med de to andre sterkt kritisk til løsninger og mulige effekter for korallene. Greenpeace er overrasket over at SFT har gitt utslippstillatelse.

- I Forvaltningsplanen for Norskehavet var beskyttelsen av koraller miljøseieren. Det virker som om SFT ikke helt har tatt signalet, sier leder Truls Gulowsen, og varsler at Greenpeace vil anke vedtaket til Miljøverndepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer