Vil åpne USA mot nettet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vivek Kundra (34) akter å gjennomføre en veritabel informasjonsrevolusjon på tvers av offentlig sektor. i USA. Han er håndplukket av president Barack Obama til rollen som Chief Information Officer, med hovedansvar for videreutviklingen av landets informasjonsteknologiske infrastruktur og offentlige informasjonstjenester. Mens enorme mengder dataressurser i USA til nå har vært enten hemmeligstemplede eller vanskelig tilgjengelige og spredt i et digitalt villnis av 24.000 statlige nettsteder, vil han nå gjøre hvert eneste regneark fritt tilgjengelig og enkelt å finne.

Alle offentlige maskinlesbare dataressurser skal samles på ett nettsted, data.gov, der hvem som helt skal kunne forsyne seg og benytte dataene til å bygge nye informasjonstjenester, både kommersielle og ikke-kommersielle. Informasjonen skal så langt det er mulig gjøres tilgjengelig som rådata, basert på åpne teknologiske standarder, tilgjengelig i så mange ulike formater som mulig og med verktøy som gjør datasettene enkle å viderebruke.

Som tidligere teknologisjef i District of Columbia markerte Kundra seg blant annet ved å flytte offentlig ansatte over fra Microsofts Office-kontorpakke til gratisløsningen Google Apps. Hensikten var både å spare penger og migrere til en internettbasert og mer moderne plattform. Nå vil han gjøre mye av det samme med hele det offentlige USA: Åpne datastrømmene og slippe nettfolket og de kreative private utviklingsmiljøene til for å bygge løsninger ute i «skyen», den store, åpne, virtuelle datamaskinen som utgjøres av alle som jobber og kommuniserer sammen på nett. Det føderale USA sparer penger, og samfunnet får nye og gode datatjenester som aldri ville blitt utviklet i offentlig regi.

Til magasinet Wired nevner Kundra tjenesten Stumble Safely som et uhøytidelig eksempel på det siste. Den kombinerer ulike offentlige datasett som kart, informasjon om skjenkesteder og kriminalitetsstatistikk, til en applikasjon som ganske enkelt skal vise folk den tryggeste veien å sjangle hjem i fylla fra der de befinner seg.

Kundra er nesten like multikulturell som sjefen sin. Han er født i New Delhi og oppvokst i Tanzania, før familien flyttet til Washington D.C. da han var elleve. Han snakker hindi og swahili flytende, og er utdannet i psykologi og informasjonsteknologi fra universitetet i Maryland. Hans visjon er at politikken skal skape et åpnere og mer demokratisk nettverkssamfunn, og samtidig føre til innovasjon og vekst i privat sektor gjennom utvikling av store og små datatjenester med samfunnsnytte. Men han legger ikke skjul på at prosjektet har store utfordringer, blant annet med å balansere kravene til sikkerhet med ønsket om størst mulig åpenhet.

•Følg Jan Omdahl på¨Twitter: Twitter.com/janomdahl