SAMARBEID: Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide møtte Rune Edvardsen i Sarons Dal i går. Leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, reagerer på at Arbeiderpartiet ikke har tatt et klart standpunkt på KRLE-saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAMARBEID: Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide møtte Rune Edvardsen i Sarons Dal i går. Leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, reagerer på at Arbeiderpartiet ikke har tatt et klart standpunkt på KRLE-saken. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Vil Arbeiderpartiet tvinge norske skoler til å dytte kristendom på alle barn?

SU i strupen på Støres «kristen-høyre-flørt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er hjernevasking av barn når man skiller ut én religion som barn skal lære mest om på skolen, sier leder i Sosialistisk ungdom (SU), Nicholas Wilkinson, til Dagbladet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre snakker i dagens Dagbladet om sin kristentro, i forbindelse med at han talte for kristenfolket på sommerstevnet til Troens Bevis i Sarons dal.

Samtidig skisserer Dagbladets kommentator Aksel Braanen Sterri i dag hvordan Jonas Gahr Støre er nøkkelen til et regjeringssamarbeid med KrF i 2017.

SU-leder Nicholas Wilkinson reagerer sterkt på Aps KrF-flørt og vil ha et klart svar fra Arbeiderpartiet om det mye omstridte KRLE-faget.

I menneskerettsdomstolen I 2007 ble det daværende KRL-faget (kristendom, religion og livssyn) dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, fordi faget gjorde det vanskelig å ivareta livssynsminoritetenes rettigheter. I 2008 ble navnet på faget endret til RLE (religion, livssyn og etikk).

Fra høsten av vil imidlertid skolefaget hete KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk) være tilbake, et fag hvor omlag halvparten av undervisningen skal være kristendom.

- Et fag veldig likt KRLE ble dømt for menneskerettighetsbrudd i 2007. Vil Arbeiderpartiet bevare dette om de får regjeringsmakt i 2017? Eller skal også de tvinge skoler til å dytte kristendommen på barn, spør han.

Han mener Arbeiderpartiet er på full vei ut til kristen-høyre, og sier han er skuffet og redd.

- Jeg er redd for norske barn og at Arbeiderpartiet setter svarte biler settes foran religionsfrihet, sier han.

Med «svarte biler» peker han på at han fryktet Ap heller vil i regjering enn å fjene K-en i KRLE. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til Vårt Land tidligere i år at å fjerne K-en i faget ikke står øverst på hans prioriteringsliste.

Ødeleggelse av religionsfriheten - SU har varslet at vi er villig til å ta faget til menneskerettighetsdomstolen på nytt når det kommer opp igjen. Dette er et erkekonservativt standpunkt som blander religion og politikk, noe man neste ikke gjør iland utenom Iran, sier Wilkinson.

Jeg synes det er trist om et politisk skifte skal bety fortsatt ødeleggelse av religionsfriheten for barn og unge. Hvis Arbeiderpartiet synes det er greit å hjernevaske barn, er det skremmende, sier han.

I dagens intervju med Dagbladet snakker Jonas Gahr støre om at han er opptatt av å skille religion og tro fra politikk, og mener det er bra at religiøse tekster er skrevet ut av norsk politikk.

- Pussig Dagbladet har presentert Wilkinsons uttalelser for Arbeiderpartiet, men får til slutt svar fra AUF-leder Mani Hussaini.

- Det er pussig at SU har pekt ut Ap som sin hovedmotstander denne valgkampen når Norge har den mest usosiale regjeringen på mange år. Vi kommer til å jobbe for en skole for alle, der man skal ha like muligheter uansett bakgrunn og tro, sier Hussaini til Dagbladet. Han peker også på at Arbeiderpartiet i regjering fjernet kristendomsdominansen i faget i sin tid.

- Hvis Nicholas hadde gjort leksa si, hadde han visst at vi gjorde alle religioner like i regjeringen. Religion skal være et individuelt valg, også i skolen, og det skal AUF og AP være garantister for.

Heller ikke Hussaini er fornøyd med formuleringen om at om lag halvparten av undervisningen skal være kristendomsrettet.

- Hvis de gjør det og vi kommer tilbake til makta i 2017, vil vi endre på det. Skolen skal være en verdinøytral institusjon, der man skal lære seg om religion, men danner seg egne tanker og tro. Det skal skolen alltid være, sier AUF-lederen til Dagbladet.

Han mener Ap som et stort folkeparti har et ansvar for å snakke og lytte til ulike grupper og mennesker.

- Vi har en partileder som har vært i Sarons dal. Han har også besøkt moskeer, synagoger og katolske kirker. Det er mange grupper som er viktige for oss og vi lytter til folks mening.  Jeg anbefaler også SU til å gjøre mer av det, sier Hussaini.

SU-LEDER: Nicholas Wilkinson.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SU-LEDER: Nicholas Wilkinson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer