Vil argumentere for at Breivik skal straffes

Anders Behring Breivik ønsker å overbevise de nye psykiaterne om at han er tilregnelig. Forsvarerne hans vil argumentere for det samme i retten.

Anders Behring Breivik ønsker å overbevise de nye psykiaterne om at han er tilregnelig. Forsvarerne hans vil argumentere for det samme i retten forteller Geir Lippestad. Foto: Christian Roth Christensen
Anders Behring Breivik ønsker å overbevise de nye psykiaterne om at han er tilregnelig. Forsvarerne hans vil argumentere for det samme i retten forteller Geir Lippestad. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breiviks forsvarere har til nå ikke villet si om de vil prosedere i retten på at klienten er tilregnelig eller utilregnelig.

Men etter at det onsdag kveld ble kjent at Breivik tar en helomvending og likevel vil samarbeide med de to nye psykiatriske sakkyndige, og at han vil kjempe for at de skal erklære ham som tilregnelig, vil forsvarerne nå også argumentere for det samme i retten.

Det betyr at Breivik kan straffes for ugjerningene han gjorde 22. juli.

- Han er bestemt på at han er tilregnelig og tydelig på at han ikke kjenner seg igjen i den første rapportens beskrivelser. Han er sikker på at de nye psykiaterne vil oppfatte ham på en annen måte enn de første, sier forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Forsvarerne vil da legge seg på samme linje.

- Vi må argumentere i tråd med hans ønsker, sier Lippestad.  

- Uansett tvil Statsadvokatene har i utgangspunktet sagt at de vil prosedere på at Breivik er utilregnelig, i tråd med den første rapporten, da den uansett opprettet en tvil, som skulle komme tiltalte til gode. Men som Dagbladet har skrevet tidligere finnes det trolig ingen rettspraksis hvis situasjonen blir slik at den nye rapporten konkluderer med at han er tilregnelig og at Breivik mener det samme. 
 
Breivik har for øvrig stilt spesielle krav til de to psykiaterne.

- Han krever at de har lest politiavhørene og at de har lest manifestet hans slik at de skal ha den nødvendige forkunnskapen. I tillegg krever han at det skal tas lydopptak av samtalene, sier Tord Jordet, også han en av Breiviks forsvarere.

Vil ha ny konklusjon Terrorsiktede var svært misfornøyd med den forrige sakkyndigrapporten som konkluderte med at han var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

Selv om en slik diagnose ville gitt ham en antatt mildere soning, ønsker han en rapport med motsatt konklusjon.  

- Han ønsker å vise at han er tilregnelig. Derfor vil han ha en grundigere undersøkelse, sier Jordet.

Under forrige fengslingsmøte kalte Breivik sakkyndigrapporten om ham for latterlig. Han hevdet at så mye som 80 prosent av det som ble gjengitt der aldri hadde funnet sted.

Når Breivik krever at samtalene tas opp, det for å sikre at dette ikke skjer igjen. 

Breiviks forsvarere mener det viktigste uansett vil bli det som kommer fram i retten, både i Breiviks forklaring, og fra vitner. 

- Vi kommer til å føre personlighetsvitner. Det ville vi gjort uavhengig av om vi skulle argumentert for tilregnelighet eller ikke, sier Lippestad. 

Det er ventet at alle de fire oppnevnte psykiaterne vil være tilstede i retten, for å observere Breivik.

MENER HAN ER TILREGNELIG:  Anders Behring Breivik ønsker en ny sakkyndigrapport som konkluderer med at han er tilregnelig. Foto: REUTERS/Christopher Olssan/Scanpix
MENER HAN ER TILREGNELIG: Anders Behring Breivik ønsker en ny sakkyndigrapport som konkluderer med at han er tilregnelig. Foto: REUTERS/Christopher Olssan/Scanpix Vis mer