Vil arrestere legen

Legen som forsøkte å redde Neda er ettersøkt i Interpol.

ØYENVITNET: Den 38-årige legen Arash Hejazi var en av de siste personene som så Neda i live. (Foto: Scanpix/Youtube)
ØYENVITNET: Den 38-årige legen Arash Hejazi var en av de siste personene som så Neda i live. (Foto: Scanpix/Youtube)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Neda Agha Soltan ble verdenskjent gjennom videoen som viser hvordan hun kjemper for livet etter å ha blitt skutt under opptøyene rundt det iranske presidentvalget.

Ifølge Reuters skal legen som forsøkte å redde henne, Arash Hejazi, nå være ettersøkt gjennom det internajonale politinettverket Interpol.

Arash Hejazi er utdannet lege, men har de siste årene arbeidet som forfatter og ledet et forlag i Tehran. De siste syv månedene har han og familien vært bosatt i Storbritannia.

Arrestordre
Ifølge Reuters kilde, det statlige nyhetsbyrået Fars News Agency, er det Irans politisjef Ismail Ahmadi-Moghaddam som har utstedt arrestordren.

Interpol har ennå ikke bekreftet dette.

Legens versjon
I forrige uke gav den iranske legen Arash Hejazi et intervju med The Times. Legen skal ha gått ut på gaten og sett at det statlige politiet jaget demonstranter.

-Alle flyktet, men i tumultene ble Neda stående igjen. Hun ropte «Død over diktatoren!» så ble hun motvillig dyttet inn i en sidegate av en eldre mann, sa Hejazi til The Times.

Hejazi fulgte etter, og sto bare få metre fra Neda Soltan da han plutselig hørte et skudd. Da han snudde seg mot Neda fossblødde hun fra brystet.

Mens legen forsøkte å legge press på skuddsåret, omringet en gruppe demonstranter et medlem av basij-militsen.

-Jeg hørte basijen rope «Jeg ville ikke drepe henne, jeg mente bare å skyte henne i bena». Demonstrantene var rasende. Noen prøvde å slå ham ihjel, andre ropte «vi er ikke mordere, ikke skad ham».

Sår tvil om Nedas død
På mandag skal en statstøttet iransk TV-kanal ha sådd tvil om hva som egentlig skjedde da Neda ble skutt. Den iranske ambassadøren til Mexico har påstått at det er amerikanske CIA som står bak drapet på Neda.

Krever unnskyldning
Iranske myndigheter har gått hardt ut med påstander om at vestlige stater og medier står ansvarlig for de mange protestene fra Iranere som ikke ville godta valgresultatet. EU har også kritisert Iran for myndighetenes håndtering av demonstrasjonene.

Nå skal general Hassan Firouzabadi ha sagt til Fars News Agency at EU må komme med en formell unnskyldning for innblandingen før det blir aktuelt med nye diskusjoner om Irans atom-program. Det melder Reuters.

SYMBOL: Den unge iranske kvinnen har i mange land blitt et symbol på kampen mot Irans regime. Disse demontrantene protesterte utenfor den nederlandske parlamentsbygningen i Den Haag i Nederland. (foto: Valerie Kuypers/AFP/Scanpix)
SYMBOL: Den unge iranske kvinnen har i mange land blitt et symbol på kampen mot Irans regime. Disse demontrantene protesterte utenfor den nederlandske parlamentsbygningen i Den Haag i Nederland. (foto: Valerie Kuypers/AFP/Scanpix) Vis mer