VIL HA FORKLARING: Audun Lysbakkens departement mener selv de har fulgt en normal prosess for utdeling av penger til selvforsvarskurs i skolen. Frps Anders Anundsen mener Lysbakken må komme å redegjøre for prosessen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VIL HA FORKLARING: Audun Lysbakkens departement mener selv de har fulgt en normal prosess for utdeling av penger til selvforsvarskurs i skolen. Frps Anders Anundsen mener Lysbakken må komme å redegjøre for prosessen. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Vil at Audun Lysbakken skal svare for i Stortinget

Anders Anunsen i Frp mener Lysbakkens pengeutdeling ikke er forsvarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet tidligere har omtalt, delte barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken ut 500 000 til selvforsvarskurs i fjor høst.

Nå kan det hende han må svare for seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

For pengene ble aldri utlyst eller satt på anbud, fordi departementet kontaktet organisasjoner de mente var passende. De tok kontakt med bare to organisasjoner, og de samme to som fikk pengene.

Den ene var «Jenteforsvaret» som på søkertidspunktet var en underorganisasjon av SU, og den andre var «Seksuell helse og trakassering», som drives av LLH Trondheim, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Lederen for LLH har også SV-bakgrunn.

Leder av Stortingets kontroll og konstitusjonskomité, Anders Anundsen, vil nå at Lysbakken skal svare for kontrollkomiteen for pengebruken.

- Dette vil bli tatt opp i komiteen på tirsdag, og hvis komiteen blir enige om det, vil vi sende et brev til Lysbakken hvor vi ber han forklare hvordan hans departement ser på tildeling av midler, sier Anundsen til Dagbladet.

Dårlig tilskuddsforvaltning Han reagerer sterk på at departementet ikke hadde en åpen søknadsprosess:

-  Her har noen fått beslutte alene hvem som skal få pengene: At departementet har delt ut en halv million skattepenger uten å ha en åpen prosess slik at andre organisasjoner kunne søke på potten, er ikke forsvarlig. Dette er et typisk eksempel på hvordan man ikke skal drive tilskuddsforvaltning. Riksrevisjonen har nå kritisert Regjeringens tilskuddsforvaltning, og dette er et alvorlig eksempel på hvordan man ikke skal fordele offentlige midler, sier han.

Anundsen peker på SV lenge har ønsket seg selvforsvarskurs inn i skolen, og omtaler tildelingen som en politisk tildeling.

KRITISK: Anders Anundsen fra Frp stiller spørsmålstegn ved Audun Lysbakken utdeling av selvforsvarspenger. Han mener ministeren må gjøre rede for seg. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KRITISK: Anders Anundsen fra Frp stiller spørsmålstegn ved Audun Lysbakken utdeling av selvforsvarspenger. Han mener ministeren må gjøre rede for seg. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Tiltaket er bra, men man må i det minste la dem som har noe å bidra med får søke, også kan man vurdere søkerne objektivt. Det er ikke sånn at hvis man har 500 000 kroner på budsjettet, så kan man gi det til hvem man vil, sier Anundsen.

- Normal prosess - Det er opp til kontrollkomiteen om de ønsker å be om en redegjørelse. Dersom departementet får brev fra kontrollkomiteen, vil vi selvsagt svare på det, svarer Lysbakkens statssekretær, Henriette Killi Westhrin, på Anundsens uttalelser.

Hun sier departementet har fulgt normal praksis:

- Det er vanlig praksis å gi støtte til organisasjoner for bestemte tiltak som de har søkt på dersom organisasjonen har kompetanse og erfaring og kan sørge for gjennomføring av tiltaket som er ønsket, statssekretær Henriette Killi Westhrin i BLD.

- Synes BLD selv at dette har vært en ryddig prosess?

- Dette har vært en normal prosess for tildeling av denne type midler, som er omtalt i statsbudsjettet for 2011. Intensjonen har hele tiden vært at disse midlene skulle gå som tilskudd til organisasjoner som allerede arbeider med liknende tiltak, ikke som kjøp av tjenester fra departementet. Derfor ble ikke midlene utlyst eller satt ut på anbud. Søknadene kom inn i oktober i fjor. Søknadene ble behandlet på vanlig måte og tildelingsbrevene gikk ut seinhøstes i fjor, sier Killi Westhrin.